Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Охридска АрхиепископияНа 5 април студентският славянски хор "Св. Кирил и Методий" към  Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет потегли на поклонническо пътуване до Бигорската света обител в Република Македония. В хора участват български и македонски студенти, които изпълняват църковнославянски песнопения. По пътя за манастира младите богослови се поклониха в храмовете "Св. Димитър" и "Пресвета Богородица" в град Битоля. Поклонническото пътуване продължи с посещение на светите места в Охрид – манастира "Св. Климент Охридски", храмовете "Пресвета Богородица – Перивлепта" и "Света София". Акатиста на света Богородица беше изпълнен в църквата "Св. Богородица", Каменско, заедно с клиросния певец при храма – Илия Ристески. Студентите се поклониха и в девическия манастир "Св. Георги", Райчица, който е метох на Бигорския манастир.

С благословението на архимандрит Партений, игумен на Бигорския манастир, студентите взеха участие с пеене във всенощното бдение по повод неделя Кръстопоклонна, съвпадаща тази година с празника Благовещение по стар стил (по който служат в Македония). Така хористите-студенти възхваляваха Благата вест за света Богородица заедно с манастирското братство.

Солунските студенти изпяха на църковно-славянски език също вечерното, утринното и литургийното богослужение, както и акатиста на Пресвета Богородица в Охрид.

Целият певчески колектив благодари сърдечно на председателя на храм "Света Богородица" – о. Димче Азески, певеца при храма Илия Ристески, на игумена на Бигорската света обител архимандрит Партений, на манастирското братство и на сестринството при метоха към манастира за топлото посрещане. 

Снимки от поклоническото пътуване в Македония:

Бигорският манастир:

Бигорски м-р

Богослужение в Бигорския манастир:

Бигорски. манастир

Бигорски манастир

В храма "Св. Богородица" в Битоля:

Битола храм св.Богородица

В храм "Св. Георги" в Битоля:

Битола храм свети Георги

В в манастира "Св. Георги" - Райчица:

м-ра Райчица . св Георги

м-ра Райчица св. Георги

м-ра Райчица св.Георги

В "Св. Богородица", Каменско:

света Богородица Каменско

храм св. Богородица Каменско


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xur8c 

Разпространяване на статията: