Мобилно меню

4.3888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (18 Votes)

7ierusПовечето католически общини в Израел, Палестина, Йордания и Кипър през тази година ще празнуват Пасха не по западната (григорианска), а по източната (александрийска) пасхалия. Всички останали католици по света вече влязоха в Страстната седмица и през тази неделя ще отбележат Великден, докато по Св. Земи т. нар. страстни дни ще започнат на 29 април.

Решението за унифицирането на датата на Пасха беше прието на 15 октомври миналата година на асамблеята на католическите епископи на Св. Земи. През тази година главният християнски празник по александрийската пасхалия ще празнуват ad experimentum всички католици без тези в Йерусалим и Витлеем, които засега запазват григорианското изчисление. Това се обяснява от една страна със системата «статус кво», която регулира съвместното съществуване на различните конфесии в светите места, а от друга с потока католически поклонници, които биха искали да посрещнат Пасха в Йерусалим в същия ден, в който празнуват в родината си.

Миналогодишното решение на католическите епископи предвижда, че в рамките на две години всички католически общини по св. Земи ще преминат към александрийската пасхалия. Крайното решение ще бъде взето през 2015 г. във Ватикана.

Епископ Шомали, патриаршески викарий в Йерусалим, заяви, че въпреки сдържаното отношение в някои католически кръгове към тази промяна, преминаването към единна пасхалия е важна стъпка в икуменическите отношения и общото свидетелство на християните.

"Преди представители на различни конфесии в едно и също село живееха свой собствен църковен живот. Сега ще могат в едни и същи дни да си спомнят за Христовите страсти и за деня на Неговото Възкресение. Това ще стане истинско свидетелство за нашето единство пред лицето на нашите съседи-нехристияни".

До 17 век западните и източните християни изчислявали датата на Пасха според общата александрийска пасхалия. При календарната реформа на папа Григорий XIII през 1682-83 г. са били променени датите както на неподвижните празници, така и на Пасха. Католическата църква веднага възприела реформата, а протестантите отначало били категорично против, но после преминали към григорианския календар.  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xw8yw 

Разпространяване на статията: