Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
Александър ШморелНа 4 и 5 февруари в Мюнхен, Германия, ще се извърши тържественото причисляване към лика на светците на Александър Шморел, убит на 13 юли 1943 г. в мюнхенския затвор Щаделхайм заради антифашистката си дейност и изповядването на православната вяра.

Решението за неговата канонизация е взето от Берлино-Германската епархия на Руската задгранична църква още през 2007 г., когато той е причислен към поместно почитаните светци. Александър Шморел е първият новомъченик, канонизиран след обединението на Московска патриаршия и Задграничната църква. На тържествената служба по канонизацията ще присъстват архиереи от Русия и Украйна.

Александър Шморел е роден през 1917 г. в Оренбург. Майка му била рускиня, а баща му германец. Въпреки че от 1921 г. семейството се преселва да живее в Мюнхен, Александър до смъртта си не прекъснал духовната си връзка с Русия и бил енориаш на руския православен храм в града. През 1942 г. като студент по медицина той започнал да разпространява заедно със своя приятел Ханс Шол антифашистки листовки. Към групата се присъединили и други студенти. Студентската група за съпротива "Бяла роза", която сега е известна на всеки западноевропейски ученик, била разкрита през 1943 г. и нейните членове били осъдени и гилотинирани. Александър Шморел бил погребан до църковния двор на Мюнхенския храм на Задграничната църква.
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a94u 

Разпространяване на статията: