Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)
1_79.jpgИмаме удоволствието да представим на нашите читатели новата книга на проф. Ханс-Дитер Дьопман „Православните църкви в миналото и настоящето” и излязла от печат тази година (Verlag Peter Lang GmbH в гр. Франкфурт на Майн). Професор Дьопман е роден през 1929 г. Дълги години е бил професор по Църковна история в Богословския факултет на известния Хумболтов университет в Берлин. Член е на различни научни общности (включително - почетен член и на Немско-българското дружество за приятелство) и е автор на многобройни публикации в Германия и в чужбина. През 2008 г. беше отличен от президента на Германия с държавен кръст за заслуги.

Книгата  „Православните църкви в миналото и настоящето” въвежда читателя в разглежданата проблематика с общо представяне на Православието, като така пред читателя се разкрива многообразният свят на Православните църкви. Изходен пункт в изследването е историята на християнството и неговите конфесионални разделения в римо-византийската област. След историческия преглед следва обзор на многобройните православни църкви, разпръснати по цялото земно кълбо, като читателят бива запознат с тяхната структура. Съдържанието дава също сведения за различните богослужения, ритуали и тяхното символно (образно) съдържание и значение; за употреба на богослужебните съсъди, дрехи и песнопения, за богослужебното пространство, за значението на иконите, тайнствата, формите на благочестието, дяконстоко служение както и за православното монашество, включително и за монашеската република Атон. Накрая се третира въпросът за днешното участие на православните църкви в обществото и държавата.

Библиографското описание на новопубликувания труд е следното: Döpmann, Hans-Dieter. Die orthodoxen Kirchen in Geschichte und Gegenwart. 2., überarbeitete und ergänzte Auflage. Frankfurt am Main, Berlin, Bern, Bruxelles, New York, Oxford, Wien, 2010. 364 S. (Trierer Abhandlungen zur Slavistik Bd. 9 Herausgegeben von Ressel Gerhard) ISBN 978-3-631-60449-6.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aad6 

Разпространяване на статията: