Мобилно меню

3.8235294117647 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)

Уникалната “Червена църква” край град Перущица е заплашена от пълно унищожение. В продължение на 23 години българската държава не е отпуснала нито лев за нейната реконструкция, съобщи БГНЕС. Християнският храм е строен през 4 век след Христа и е едно от чудесата на ранно-византийската архитектура. 40 години след обявяването й за паметник на културата, “Червената църква” е почти неизвестна на туристите, тъй като до нея може да се стигне единствено по черен път.

Раннохристиянският храм е издигнат от император Анастасий. Мястото е внимателно подбрано. “Червената църква” е построена в близост до старо езическо светилище и до най-важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа. Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по нашите земи. Църквата е наречена “Червена” заради използваните печени тухли в градежа й. У нас има само два храма, които са издигнати по подобна технология - този в Несебър и църквата “Света София” в столицата.

Днес руините на “Червената църква” стърчат насред полето в полите на Родопите. Запазената арка на храма е напукана и това е наложило укрепването й с дървено скеле през 1985 година. Дъските вече са изгнили и може всеки момент да се счупят. Ако това се случи, частично запазеният купол на църквата ще бъде безвъзвратно унищожен. Музейните служители от Перущица са изпратили десетки писма до Министерството на културата, но до момента за реставрация на църквата не е отделен нито лев. Част от стенописите и мозайките на храма са запазени и се съхраняват в НИМ. Според ЮНЕСКО, те са уникални и наподобяват образците на базиликите в италианския град Равена и синайските византийски манастири.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awpra 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.