Мобилно меню

3.2 1 1 1 1 1 Rating 3.20 (15 Votes)

1_33.jpgБившият игумен на Роженския манастир и разколнически епископ Йоан съобщи чрез масмедиите, че синодът на Инокентий е изпратил писмо до архиереите на Св. Синод на БПЦ, в което се обявява за помирение и единство с каноничната църква, съобщи в петък БТА, като се позовава на писмото на епископа.

По думите на Йоан, на последното заседание на владиците от т. нар. алтернативен синод на Инокентий са взели решение за помирение със синода на патр. Максим. Решението е било подкрепено от Инокентий, от еп. Йоан и от о. Николай Николов. Против са били Гервасий и Камен Бараков. Разколникът еп. Йоан е заявил още, че ще следва тази посока, като се разграничава от действията на Гервасий и Камен Бараков, които все още не искат да се помирят с каноничната църква.

„Вярвам в едната, света, съборна и апостолска Църква“, пише духовникът в писмото, което е изпратено и до Дирекцията по вероизповеданията към МС. Директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов обаче не потвърди в дирекцията да е получавано писмо от Инокентий. Велинов обаче призна, че в четвъртък в дирекцията е получено отворено писмо от бившия игумен на Роженския манастир Йоан (който си е присвоил прозвището „Богослов“), в което съобщава, че след заседание на синода на Инокентий е взето решение за помирение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9ywa 

Разпространяване на статията: