Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_16.jpgНа тазгодишния Кръстовден в Смолян за първи път св. литургия беше отслужена в параклиса „Въздвижение на Честния кръст Господен” точно в деня на храмовия му празник. Местността „Корста”, където е издигнат храмът, е над квартал Райково, исторически свързана със съдбата на местното население. Инициатор и основен организатор за съграждането на храма е покойният родоизследовател и краевед Костадин Куклев. Светата литургия беше оглавена от Константийския епископ Антоний. В службата взеха участие енорийският свещеник на „Света Неделя”, към която е храмът, Живко Хр. Желев и отец Иван Василев от храм „Св. Теодор Стратилат”. Песнопенията бяха на църковния хор на „Света Неделя” с диригент Росица Казалиева. "Чест, хвала и поклонение отдаваме на този ден пред онова живототворящо дърво на Христовата непобедимост, което е символ и закрила на всички християни", каза на миряните епископът и припомни паметните събитията, свързани с Кръста.

4_1.jpg"Нека всякога да изобразяваме върху телата си този символ на вярата и спасението, да носим в сърцето си Кръста Христов и да вървим в пътеката на вярата, народността и родовата памет".
 
Владиката благодари на църковното настоятелство и на отец протоерей Живко Желев, на дарителското семейство Куклеви и на всички, които са се потрудили и продължават да се трудят за храма. В лицето на зам.-кмета Михаил Генчев той благодари на община Смолян за съпричастието във външното измазване на храма и вертикалната планировка и пожела храмът да стане духовен оазис за радост и отмора. След литургията беше  отслужен тържествен водосвет за здраве и благословение на всички миряни.


2_3.jpg

6_1.jpg3_4.jpgКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33f8k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]