Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
С водосвет се постави началото на молитвения живот в новопостроения храм "Свети Николай Мирликийски" в брезнишкото село Ребро. По традиция в това селце се прави събор на 22 май, летния празник на свети Николай по стария стил. Тази година хората се разбрали да направят събора в съботния ден, 23 май, и поканили свещеници да направят първия молебен в новопостроения храм.

Бяха дошли архиерейският наместник на Трънска духовна околия (селото е в тази околия) прот. Дамян Делов (служащ в гр. Костинброд), енорийският свещеник в Брезник о. Илия Илиев и свещ. Валентин Кантарджиев от столичния храм "Свети Седмочисленици". Те отслужиха водосвет и се помолиха за всички, събрали се да почетат паметта на светителя Николай, в чиято чест се изгражда и новият храм. Беше осветена новата камбана за храма, която ще бъде поставена на мястото й във високата 8 м. камбанария. По обичай след това се освети и храната на стотината християни - местни и гости.

Село Ребро не е имало досега храм. Над него в подножието връх Любаш (1398 м) на едноименната планина има останки от стар манастир "Свети Николай". Затова преди няколко години благочестиви християни решили да си построят в селото храм в чест на същия светец. Помогнали техни близки, живеещи от десетилетия в столицата, като близнаците Божидар и Божана дарили мястото, тръгнали да събират и средства. Дарявали институции и фирми, отделни християни. Дирекция "Вероизповедания" на МС и един частен дарител са дали основната част от парите, но важното е, че вече е изграден малък кръстокуполен храм с камбанария от запад. Цялата сграда е измазана, но остават още строителни дейности: подът, иконостасът, иконите, пространството около храма. Хората са обнадеждени, че вярата дава плодове в душите на хората, десетилетия наред лишени от храм и богослужение в селото си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ruu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.