Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_38.jpgМинистерството на културата е подготвило проект за реконструкция на уникалната Червена църква край Перущица, съобщи кметът Никола Янкулов. Пари ще се търсят от Министерството на регионалното развитие. Храмът, който е строен през IV-V век, е смятан за един от най-добрите образци на раннохристиянската архитектура в Европа. Името му идва от използвания при строителството розов хоросан, обяснява кметът. Базиликата е била проучена през 1982-а и десет години по-късно започва реставрация и консервация, но парите свършват. Оттогава за Червената църква, която е национален паметник на културата, не е отпуснат и един лев. В момента тя се нуждае от конструктивно укрепване, за да бъде спасена. Храмът ще бъде включен в програмата на Перущица за развитие на културен и еко-туризъм заедно с историческата църква “Свети Архангел Михаил”, Дановото училище и местния музей, които също се нуждаят спешно от ремонт. Общината ще кандидатства за финансиране по програмата за развитие на селските райони.

Справка:

Една от най-ярките  архитектурни забележителности oт античната епоха е Червената църква. Днес нейните руини стърчат сред полето, на около петнадесетина километра югозападно от Пловдив, близо до малкия град Перущица. Храмът е запазен с една значителна височина, което позволява сравнително точното му възстановяване.

Централната и най-висока част на църквата е четири-конхалната зала, с висок купол. Симетрията на сградата се нарушава от двете придадени от юг и север отделения - в северното отделение е имало басейн - баптистерий, облицован с розов мрамор. Там е ставало кръщението.

0_2.jpgСамото място, на което е изградена църквата, не е случайно избрано - Червената църква била издигната в близост до езическо светилище в околностите на богат град като Филипопол, в близост до важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа. Най-вероятно мястото й е имало връзка с популярния в християнството култ към мъчениците - тук са се съхранявали мощите на някой знатен мъченик, загинал за утвърждаването на християнството по тези земи. По всичко личи, че някога тук се е издигала импозантна по своите размери църква, с богато декорирани стени и красиви мозаечни подове - рядко красив храм, оценяван днес като един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Онова, което най-силно впечатлява специалистите по антична и византийска архитектура и изкуство, е красотата на фреските. С тях Червената църква се е родеела с най-добрите образци на ранната християнска живопис, съхранявани в базиликите на Равена (VI-VII век), Синайския манастир (VI-VII век), църквата “Св. Димитър” в Солун (VI-VIII век) и уникалната “Света София” в Цариград (средата на VI век).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33hpk 

Разпространяване на статията: