Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

Днес делегатите на втората сесия на Шестия църковно-народен събор, събрани в Рилския манастир, продължават експедитивната си работа. Днес делегатите са спрели работата си чак на 103 член от проектоустава. Така през днешния ден те са отметнали 33 члена, нещо, което отне на същите хора пет дни на първата сесия. Днес обект на обсъждане и гласуване са били изборът и назначението на архиерейските наместници, въпросите, свързани с енориите и свещенослужителите, църковните настоятелства, устройството и управлението на манастирите, избора на игумен и игумения.

Манастирите вече ще са юридически лица и ще могат да придобиват движими и недвижими имущества и да се разпореждат с тях след решение на Св. Синод за ставропигиалните и на епархийския съвет за епархийските. При условие, че бъде осъществена сделка без изричното писмено съгласие на Св. Синод за ставропигиалните и това на епархийското началство за епархийските манастири, то същата, по смисъла на новоприетия устав, ще бъде недействителна и Св. Синод или съответният митрополит ще имат право по реда на гражданските закони и чрез гражданския съд да я обявят за недействителна.

По всички разглеждани до днес текстове има съставен консолидиран текст от специалната архиерейска комисия, затова и работата по тях е вървяла гладко. По следващите членове от проектоустава обаче няма такъв текст и това е възможно да забави работата по приемането им.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Максим водещ на заседанията на събора е Сливенският митрополит Йоаникий. Активна помощ му оказва и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който оглавява комисията по съставяне на консолидиран текст на проектоустава. Делегати отбелязват адекватната намеса в обсъжданията на устава на Неврокопския митрополит Натанаил. Както стана ясно и по-рано, той и делегатите от неговата епархия са работили много задълбочено по проектоустава, като за целта са привлекли специалисти-юристи. Впечатление е направило на делегатите и активното участие в разискванията на Негово Светейшество.

Бързината, с която се гласуват членовете на проектоустава, се приема с удовлетворение от повечето архиереи. В същото време мнозина от останалите делегати имат чувството, че в бързината много важни въпроси се пропускат.  Наистина при подготвянето на новия устав на БПЦ се наблюдават две тенденции. Едната е свързана с тези, които настояват уставът на БПЦ да се промени коренно и да се създаде един адекватен на съвременното законодателство текст. Другата е - промените да са само козметични, свързани по-скоро с редактиране и осъвременяване на текста, отколкото с промяна на философията му. Цитират се думите на блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений, който казвал: „Каквото и да става, не пипайте устава!”. Малко или много тези две тенденции се борят и сега в решенията на събора. Накрая ще се види, коя от тях е надделяла.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33dq9 

Разпространяване на статията: