Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

100g Bogoslovski Fakultet AПразникът на св. Климент Охридски на 25 ноември ще отбележи връхната точка в честванията на стогодишнината на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която се отбелязва през тази година. По традиция празничният ден се предшества от т. нар. университетски Светоклиментови дни, в които са планирани редица събития с участието на преподаватели, докторанти, студенти и гости на факултета.

Празничният календар започва на 20 ноември с доклад на тема „Моменти из историята на Богословския факултет“, подготвен от студентите. Събитието ще се проведе от 13 до 14 ч. в Аудитория 8 на Богословския факултет.

На 21 ноември от 12 до 15:15 ч. и на 22 ноември от 10 до 12:30 ч. в Аудитория 8 ще се проведат Светоклиментови докторантски четения.

На 23 ноември в 9:30 ч. в Аулата на Богословския факултет ще бъде открита Международна конференция на тема „Богословие – Църква – Общество в диалог“, посветена на стогодишнината на БФ на СУ. (Програмата ѝ можете да видите по-долу).

На 24 ноември от 9:30 до 12:30 ч. конференцията ще продължи своята работа с дискусии в работни групи по следните теми: „Отвъд канона“ (Аудитория 8), „Православното богословие в България през ХХ в.“ (Библиотека), „Богословският диалог и Православната църква“ (Аула), „Съвременните ереси“ (Аудитория 9).

Същия ден от 14 ч. в Аулата на Ректората на Софийския университет ще се състои тържествена церемония за връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2023 г. на Богословския факултет.

На 25 ноември от 8 ч. в академичния параклис на Богословския факултет на СУ ще започне празнично богослужение, на което са поканени членовете на Св. Синод, епископи на БПЦ, както и оглавяващите ставропигиите. След св. Литургия богомолците ще се отправят с лития до паметника на св. Климент Охридски срещу Ректората на СУ.

По-късно в рамките на Академичното тържество по повод патронния празник на Софийския университет ректорът ще връчи дипломите за академичната длъжност професор, сред които са и преподавателите от Богословския факултет: проф. д-р Павел Павлов, проф. д-р Димо Пенков и прот. проф. д-р Иван Иванов.

Програма на Международна конференция Богословие – Църква – Общество в диалог

(Конференцията ще се предава в Zoom на линк: https://us02web.zoom.us/j/82720800473)

23 ноември

9:30 ч. – Откриване

Приветствие от декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов

Приветствие от кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, произнесено от монсеньор Яромир Задрапа

Други приветствия

10:00-11:00 ч. – Първа сесия (модератор: проф. д-р Тобиас Никлас, Регенсбург)

„Християнският характер на Европа и приносът на Православието“ (проф. д-р Константинос Николакопулос, Университет „Лудвиг-Максимилиан“, Мюнхен)

„Божието домостроителството и обществените очаквания“ (доц. д-р Мариан Стоядинов, Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“).

„Християнският възглед за човека и политиката“ (д-р Норберт Бекман-Диеркес, Директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България)

11:00-11:30 ч. – Кафе-пауза

11:30-12:30 ч. – Втора сесия (модератор: доц. д-р Костадин Нушев, СУ)

„Православната църква и диалогът: трайно и постоянно постижение на самоидентификацията“ (проф. д-р Илиас Евангелу, Солунски Аристотелов университет)

„Генадий Охридски и богословският диалог във византийското общество през втората половина на XIII в.“ (доц. д-р Виктор Недески, Скопски университет „Св. Кирил и Методий“)

„Мисията на Богословския факултет на Софийския университет през ХХI в.“ (доц. д-р Светослав Риболов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“)

14:30-17:00 ч. – Трета сесия (модератор: проф. д-р Магдалена Легкоступ, ВТУ)

„Патристиката в съвременната дигитална ера: настоящо състояние и бъдеща перспектива“ (проф. д-р Симеон Пасхалидис, Патриаршески институт за патристични изследвания, Солун)

„Св. ап. Петър съгласно св. ап. Павел: един икуменичен прочит на Писанието“ (проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур, Университет „Фридрих Шилер“, Йена, ФРГ)

„Православното разбиране на Св. Писание и съвременните подходи в библейските изследвания“ (о. проф. д-р Космин Прикоп, Букурещки университет)

15:30-15:45 ч. – Кафе-пауза

15:45-17:00 ч. – Четвърта сесия (модератор: о. проф. д-р Иван Иванов, СУ)

„Междурелигиозният диалог, необходим инструмент в нашето време“ (равин Шмуел Щейнхендлер, Латиноамериканска равинска семинария, Буенос Айрес)

„Опитът на християнската вяра между антропологията и еклисиологията“ (о. проф. д-р Германо Марани, Понтификален университет Грегориана, Рим)

„Етнархичните корени на патриаршеската институция“ (о. проф. д-р Джорджо Бароне Адеси, Магна Греция Катанцаро, Департамент по юридически науки)

Вечерна служба в параклиса на Богословския факултет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d89ky 

Разпространяване на статията: