Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

266По традиция с празнични концерти ще бъде отбелязан Денят на християнското семейство и православната младеж – Въведение Богородично – в епархиите на БПЦ.

Софийска митрополия е предвидила голям концерт в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ на 21 ноември от 18 ч. В него ще участват представителният хор „Св. апостол Карп“ на Старозагорска митрополия, с главен диригент Старозагорски митрополит Киприан, както и мъжкият хор на катедралния столичен храм „Св. вмчца Неделя“ с главен диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

В Софийска епархия празничните събития започнаха седмица преди празника. По традиция, установена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, учители и свещеници от главните градове на духовните околии на епархията организират ученически концерти, изложби и други събития, посветени на Деня на християнското семейство и православната младеж.

Тази година концертите започнаха на 14 ноември с празнична програма в гр. Ихтиман. През следващите дни концерти се състояха в Перник и Радомир. На 18 ноември празнична програма ще бъде изнесена в Дупница, на 19 ноември –  в Самоков, а на 20 ноември ще се проведе концерт в Кюстендил.

Концертните изяви ще продължат и след Въведение Богородично. На 22 ноември ще има концерт в Елин Пелин, а на 23 – в с. Челопечене.

Концертите, посветени на празника Въведение Богородично, събират не само деца и родители, но и цялата общественост на дадения град, включително кметове, общински съветници, отговорни служители. Гост на всички празнични прояви в епархията е и еп. Поликарп, който винаги се обръща с подходящи думи към децата и жителите на града. Директорът на ОУ „Св. Йоан Рилски“ в Перник Цветана Пиралкова отбелязва: „Честването на празника Въведение Богородично даде възможност да говорим за семейството като исконна институция и да творим заедно със сто и петдесет деца и техните родители“.

В Русе празничният концерт ще се проведе на 21 ноември от 17:30 ч. в пленарната зала на Община Русе. В него ще вземат участие ученици от русенските училища, от Общинския детски комплекс, както и свещеническият хор на Русенска митрополия „Св. Димитър Басарбовски“.

В Ловеч концертът за Въведение Богородично ще се проведе от 18 ч. в приземния храм „Въведение Богородично“ на новата митрополитска катедрала „Св. Кирил и Методий“.

В гр. Гоце Делчев в понеделник, 20 ноември, Неврокопски митрополит Серафим ще приеме в митрополията всички деца от две училища в града, които изучават Религия. По традиция тези деца, заедно с учителите си, ще отидат при дядо владика и ще изнесат малка програма от християнски стихотворения, ще покажат и какво са научили в часовете по този обичан от тях предмет.

В Сливен празничен концерт за Деня на християнското семейство ще се проведе от 18 ч. на 21 ноември в зала „Зора“. Ще участват формациите към читалището – хор „Добри Чинтулов“ и Школата по изкуства „Мишо Тодоров“. В програмата са включени вокални изпълнения, балет. Децата от театралната школа ще представят драматизация на евангелското събитие за въвеждането на Дева Мария в храма.

Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, ще произнесе слово и ще благослови присъстващите и участниците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d89kq 

Разпространяване на статията: