Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (64 Votes)

Заглавна 19 2В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязан на 30 януари денят на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на висшите православни богословски школи. Богослужението в академичния параклис ще оглави Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Песнопенията ще се изпълняват от мъжкия хор на катедралния храм „Св. Неделя“.

По традиция в празничния ден ще бъде прочетена академична лекция. Тази година темата е „Иконографията на св. Трима светители в апсидата на православния храм“, а лектор ще е гл. ас. д-р Татяна Иванова.

На 29 януари от 17 ч. в академичния параклис ще бъде отслужена празнична вечерна.

DSC 0175 2С честването на 30 януари Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започва поредица от събития, с които ще отбележи стогодишнината от своето създаване. Цялата 2023 г. е посветена на юбилея на най-старата висша богословска школа у нас.

През тази година и Софийската духовна семинария чества своя годишнина: сто и двадесет години от откриването си през 1903 г. Там началото на празничните събития беше поставено още на 20 януари. На специално тържество в обновения салон на училището ректорът, Браницки епископ Пахомий, оповести планираните през годината празнични прояви.

Сградата на Богословския факултет на СУ преди Втората световна война:

Богословсикят факултет преди Втората световна война. 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3hux 

Разпространяване на статията: