Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

10BD6453AABB34FD19FBD2C7DDBF319CНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение към православните християни по повод началото на Богородичния пост. Постът, предшестващ празника Успение на Пресвета Богородица, започва на 1 август и продължава до навечерието на 15 август. В обръщението си патриархът нарича този период „благодатно време и благоприятна възможност за духовен размисъл и съсредоточаване над главното и единствено потребното (Лука 10:38-42), за смирение и въздържание от всичко онова, което ни отклонява от единствено важната житейска цел – да живеем по Бога, в съгласие с Божия промисъл и с Неговата свята воля за човека и света, за да можем да наследим и обещаното Царство на светлината и вечния живот“.

Негово Светейшество посочва, че за нас св. Богородица е съвършен образец на подражание. В своя земен живот тя „търсеше и изпълняваше не своята воля, а Божията свята воля, достигайки така до пределната за човеците степен на нравственото съвършенство и богоуподобяването“.

В дните на Богородичния пост Негово Светейшество съветва вярващите да усилят молитвите си към Божията майка и към нейния Син и наш Бог – Господ Иисус Христос, като тези молитви да бъдат съпроводени и от дела на милосърдие и благотворителност, които да са израз на любовта ни към Бога и ближния.

Главата на Българската православна църква отново напомня в обръщението си за унищожителната сила на войната и призовава вярващите по време на поста да усилят молитвите си за прекратяване на войните по света, „в които губят живота си множество човеци – невинни жертви на неоправдана и смъртоносна агресия“. Той посочва, че „постът и молитвата са най-силните оръжия на християнина“ и призовава православните да прибягват към тях, та Бог да прояви милост „към всички страдащи от тези ненужни кръвопролития“.

Накрая патр. Неофит пожелава на вярващите лек и спасителен пост и призовава молитвите на Пресвета Богородица и нейното майчинско небесно застъпничество над всички.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yr9q 

Разпространяване на статията: