Мобилно меню

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

DSC04736На 25 юли към братството на Дивотинския манастир „Света Троица“ се присъедини още един монах. По време на утринната Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, пострига послушника Мирослав Димитров за монах с името Партений. Под мантия той беше воден от своя старец Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Новият монах тази година завърши петгодишния курс на духовното училище.

C0021След пострижението еп. Пахомий се обърна с наставление към новия член на манастирското братство. В него той подчерта сериозността на монашеския подвиг и спазването на дадените обети. Архиереят посъветва новопостригания преди всичко да търси Божието царство и Неговата правда, да служи на Христос всеотдайно и твърдо да се уповава на помощта Му.

Последвалата света литургия беше оглавена от еп. Пахомий в съслужение с архим. Мелетий, заместник-ректор на СДС, йером. Йоаким, игумен на светата обител, йером. Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, йером. Яков, игумен на Бистришкия манастир „Св. Йоаким и Анна“, и дякон Слави Славов, секретар на семинарията. По време на литургията в архимандритско достойнство беше възведен йером. Йоаким.

DSC04618Новопроизведеният архим. Йоаким е брат на манастира от 2009 г., а с решение на Епархийския съвет на Софийска митрополия от декември 2021 г. поема ръководството на манастира от дългогодишния игумен еп. Пахомий.

През последното десетилетие Дивотинският манастир се утвърди като духовен център. Под ръководството на доскорошния игумен Пахомий се формира братство от монаси с добра богословска подготовка, които се стремят да следват най-добрите традиции в православното монашество.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yh8d 

Разпространяване на статията: