Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2021 06 28 22 17 49В БТА беше представена книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019). Политика, идеология, вяра на автора Мария Златкова. Изданието е отпечатано през миналата година, но поради пандемията неговата премиера се състоя едва сега. Книгата беше представена от Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, от авторката, която е старши уредник в музея на Рилската св. обител, и от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий. На събитието присъстваха бившият премиер Симеон Сакскобурготски, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария и други духовници.

Книгата разглежда развитието на Рилската св. обител от края на 1944 г. до днес. Представени са репресиите срещу несъгласни с новата политика монаси, лишаването на обителта от икономическа самостоятелност чрез отнемане на обработваеми земи, гори и индустриални предприятия и по тази начин лишаването ѝ от средства за поддържане на сградния фонд и безценните творби на изкуството, съхранявани там. Специално внимание е отделено на одържавяването на обителта през 1961 г. и изгонването на монасите, връщането на част от тях през 1968 г. и конфликтното им съжителство с новосъздадения Национален музей „Рилски манастир“.

2021 06 28 22 18 49Игуменът еп. Евлогий обърна особено внимание на необходимостта да се помнят събитията, случили се с манастира и с неговите обитатели в този период. Епископът подчерта, че книгата е в памет на монасите и служителите на манастира, които са направили всичко възможно, въпреки репресиите, да запазят духа на св. обител, за да продължи тя своята духовна мисия в българското общество. Игуменът посочи, че книгата представя безпристрастно историческите събития, като авторката се базира изцяло на архивни документи.

Дядо Евлогий разказа, че Рилският манастир и неговите населници стават обект на преследване от страна на комунистическата власт по много причини, но една от тях е близостта им с царското семейство. Затова и едно от първите действия на новата власт е да осквернят гроба на цар Борис Трети и да извадят тленните му останки. Тогава започват репресиите и срещу игумена архим. Калистрат, който се противопоставя на този варварски акт.

В изложението си еп. Евлогий се спря и на посткомунистическия период, началото на 90-те години, когато от св. обител са изнесени музейни експонати и други артефакти, за да бъдат предадени на НИМ. Тогава властта се мотивира с опасенията си, че монасите не са в състояние да опазят вековните ценности, каза игуменът. Той подчерта, че и най-новата история на св. обител продължава да е изпълнена с борба за отстояване на независимостта на манастира – в икономически и духовен план.

021 06 28 22 18 41Авторката Мария Златкова разказа за работата си по книгата и подчерта, че главата за стопанския живот на манастира се базира изцяло на архивни материали, съхранявани в св. обител, които досега не са били публикувани. Те дават допълнителни щрихи към образа на игумена о. Калистрат, който се грижи не само за духовния напредък на обителта, а и за икономическото ѝ развитите. Книгата проследява как новата власт обсебва с насилие и репресии имотите на манастира, монасите са изселени, а св. обител е превъната в музей. В хода на този процес един от монасите – Аверкий – е разстрелян от бивши партизани, разказа г-жа Златкова. Тя подчерта, че толкова години след това манастирът не може да се възстанови напълно от нанесените му щети – в духовен и в икономически план.

Симеон Сакскобургготски също разказа свои спомени от посещенията си като дете в Рилския манастир и от общуването на царското семейство с игумена Калистрат.

2021 06 28 22 18 13Проф. Иван Желев обърна внимание на ролята на Рилския манастир в живота на съвременното българско общество. Той разказа за светата обител като средище не само на религиозния живот на православните българи, но и място за научни конференции и изследвания, като посочи и поредицата от научни издания, осъществени от манастира през последните 15-ина години. В тази връзка еп. Евлогий допълни, че богатата библиотека на манастира, която разполага дори с глаголически писмени паметници, в момента дигитализира своя фонд, за да стане той достъпен за по-голям брой учени. Подчерта се, че наред с богослужебния и духовен живот манастирът развива и други дейности и продъжава да изпълнява своята функция на просветен център.

IMG 8279На представянето на книгата присъства и проф. Веселин Вучков, изследвал живота и делото на игумена архим. Калистрат. Той разглежда подробно съдебното преследване, на което е бил подложен игуменът заради отстояването на Божията правда. (Изследването на проф. Вучков в три части можете да прочетете тук, тук и тук).

На свой ред еп. Поликарп предаде поздравите на Българския патриарх Неофит към авторката и издателите на книгата. „Негово Светейшество искаше да ви предам, че е горд с Рилския манастир и неговия игумен“, каза еп. Поликарп.

В заключение еп. Евлогий обяви, че представената книга може да се намери в Рилския манастир, както и в книжарниците на столичните храмове „Св. Неделя“ и „Св. Седмочисленици“.

Снимки: БТА


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ah34 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]