Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (17 Votes)

 IGP8813Инициативен комитет, начело с историка проф. Пламен Павлов, предлагат в София да бъде поставен паметен знак в чест на св. Йоан Рилски, който да напомня за духовния закрилник на България. Членовете на комитета са изготвили обръщение до общинските съветници в София, в което припомнят житието на светеца и връзката му с днешната българска столица.

Инициативният комитет напомня, че след канонизацията на Рилския чудотворец „мощите му са пренесени в Средец (София) – според едни учени още при св. цар Петър, според други – ок. 989-992 г. от цар Самуил и патр. Герман-Гаврил. След превземането на Велики Преслав от Византия през 971 г. Средец е временна столица на царството и резиденция на българските патриарси. Търсената закрила от св. Йоан Рилски е акт на утвърждаване на държавността в тежките години на борбата с византийската агресия, а т. нар. Средецка служба е най-ранният паметник в прослава на „всесветото светило на света“ и „Средецка слава“… Отначало св. мощи са в древната базилика „Св. Софѝя“, по-късно в храма „Св. апостол и евангелист Лука“, около който възниква манастир… Знае се, че манастирът е бил изграден близо до лековитите минерални извори. През 1567 г. в района е изградена джамията „Баня башъ“. Факт е, че през 1578 г. близо до джамията е имало храм „Св. Йоан“, както отбелязва немският пътешественик Стефан Герлах. Според археолозите храмът се е намирал западно от бул. „Мария Луиза“ и близо до ул. „Пиротска“.

Като припомнят историята на пренасянето на мощите на светеца, от инициативния комитет накрая призовават „в района на някогашната манастирска обител бъде поставен паметен знак, посветен на нашия национален светец“.

Те предлагат това начинание да бъде осъществено за летния празник на св. Йоан Рилски, денят на неговото успение – 18 август 2021 г.

Сред членовете на инициативния комитет са проф. Николай Овчаров, археолог и историк в Националния археологически институт при БАН, проф. Милияна Каймакамова, както и други преподаватели по история в Софийския университет, журналисти, сред които Ани Салич от „Нова телевизия“ и Георги Ангелов, водещ на „История БГ“ по БНТ, и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qx99 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]