Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 11 25 12 17 06Празникът на небесния покровител на Софийския университет св. Климент Охридски всяка година се отбелязва с голяма тържественост в Богословския факултет на Алма матер, още повече че там е и параклисът в чест на светеца. Тази година обаче денят на Охридския чудотворец премина както никога досега. Заради противоепидемичните мерки богослужението в академичния параклис беше извършено само от двама клирици – ставрофорен иконом Михаил Михайлов, докторант в БФ на СУ, и доц. дякон д-р Иван Иванов. Песнопенията на клира се изпълняваха от преподавателя по пеене гл. ас. д-р Любомир Игнатов и гл. ас. д-р Росен Русев.

На св. Литургия присъстваха само част от преподавателите и служителите на факултета, като спазваха дистанция помежду си. За първи път академичният параклис беше празен за празника на св. Климент. В предишните години той събираше не само преподаватели, асистенти, студенти, докторанти, служители, но и гости от ръководството на Софийския университет, много бивши възпитаници на факултета, както и приятели на богословската наука, богомолци.

Въпреки необичаното честване Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по традиция изпрати приветствие до Богословския факултет на СУ, на който той беше първи декан след връщането му в състава на Софийския университет.

2020 11 25 12 52 23В поздравлението си патриархът отечески приветства всички с „всесърдечни благопожелания за крепко здраве, апостолски дух и светоклиментово усърдие в святото дело и поприще, на което вие сте посветили силите си и даруваните ви от Бога таланти“. „Нека богоозареният и свят образ на Охридския светец и чудотворец винаги бъде за вас източник на творческо вдъхновение и образец за отдаденост на вяра, род и родина, та, подражавайки на него, да отдадете и вие своя дял и принос към вековния градеж на нашата православна българска духовност, просвета и култура“, пожела Негово Светейшество в приветствието си, което беше прочетено от о. Михаил. Патр. Неофит призова богословите: „Бъдете достойни ученици и приемници на св. Климент и всички титани на православния български дух, защото в приемствеността и надграждането към постигнатото от тях е и залогът за вашия успех и за съхраняването на нашата духовна и културна идентичност през вековете“.

2020 11 25 12 55 15Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф също изпрати поздравление до Богословския факултет, което беше прочетено от доц. дякон Иван Иванов. В него се казва: „С радостно сърце поздравявам г-н Декана, професорите, преподавателите, научните труженици и студентите в Богословския факултет.

Молитвените благопожелания на цялата ни Епархийска църква към „Златниот“ св. Климент са: да ви пази живи и здрави, умни и силни, целенасочени и устремени към изпълнението на неговия завет към нас, българите по света и у нас – да пазим св. Православие и да го прилагаме в живота си, та като му дойде времето, да застанем заслужено от дясната страна на Господа. Такова трябва да бъде и разбирането на учащите и учащите се в Богословския факултет. Такава е и Божията воля спрямо всички вас“.

3

За първи път от десетилетия не се проведе и традиционната лития от пл. „Св. Неделя“ до паметника на св. Климент в градинката срещу Ректората на СУ. Преподавателите от Богословския факултет все пак се поклониха на паметника на своя небесен покровител, водени от заместник-деканите доц. д-р Екатерина Дамянова и доц. д-р Павел Павлов. Там бяха изпети тропарът на св. Климент и химнът, посветен на светеца, съставен от Стилиян Чилингиров и с музика на Добри Христов. От името на факултета бяха поднесени цветя.

Ректорът на Софийския университет и заместник-ректорите също поднесоха венец.

6


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6hqux 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]