Мобилно меню

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

2020 08 21 1743Днес в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в Силистра се състоя заупокойната св. Литургия, а след нея и опелото на приснопаметния Доростолски митрополит Амвросий. Заупокойните богослужения оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, който беше определен от Св. Синод на БПЦ за временно управляващ овдовялата епархия. Митрополитите Неврокопски Серафим и Видински Даниил взеха участие в заупокойните служби, заедно със Синаийския епископ Йероним, викарий на Румънския патриарх, и духовници от страната и епархията, както и клирици от Румънската църква.

2020 08 21 1744На опелото митр. Антоний прочете словото на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод кончината на Доростолския епархийски архиерей. В него се казва: „С дълбока скръб, но и с дълбока, неизменна вяра и надежда във възкресението на мъртвите и вечния живот изпращаме днес в последния му земен път нашия скъп събрат и съслужител при Божия олтар, Доростолския митрополит Амвросий. Скърбим заради неговото отшествие от нас и от нашия свят, но с очите на вярата знаем, че раздялата ни с него е само временна, защото нашият Господ е казал: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее“ (Йоан 11:25)“.

Негово Светейшество определи новопреставилия се владика не само като човек „с дълбока вяра и с живот според тази вяра, всецяло отдаден на Христа и на Неговата Църква, но и добър, истински ревностен архипастир“.

В словото си патр. Неофит набляга на основните качества на митр. Амвросий, с които той се отличаваше: „трезв ум и архипастирска разсъдителност, а като християнин беше човек с чиста вяра и висока духовност... Странеше от всяка крайност и конфликт, и винаги търсеше единомислието, водейки се единствено от онова, което е добро и полезно за Църквата и за обществото“.

Доростолският митрополит Амвросий почина на седемдесет и осем години от коронавирусна инфекция. Заупокойните служби се проведоха при строго определени мерки за сигурност, постановени от местното РЗИ, без това да се отрази на достолепието на богослужебното последование. Клириците и миряните от епархията имаха възможност да отдадат последна почит на своя владика и да вземат участие в молитвите за негово упокоение.

Владиката беше погребан в двора на катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ до гроба на своя предшественик митр. Иларион (+ 2009 г.).

През тази година се навършиха десет години от архипастирско служение на митр. Амвросий в малката, но древна Доростолската епархия. Той беше избран от епархийския избирателен събор на 17 януари, канонично избран от Св. Синод на 24 януари и въдворен на 30 януари 2010 г. За това време беше укрепен духовният живот, бяха ремонтирани храмове, построени бяха три нови църкви. Владиката въведе като традиция тържественото честване на празника Събор на св. Доростолски мъченици, който събираше духовници, богослови, ъцрковни певци и богомолци от страната и чужбина.

Бог да прости и да помилва Доростолския митрополит Амвросий!

Снимки: Сайт на Св. Синод на БПЦ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66qad 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата