Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

a735c0619f378082dcfd096a673be505Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че започва мащабен ремонт на катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. Предстои да бъде сменена облицовката на куполите на емблематичния за морската столица храм, както и да се ремонтират скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях. Подготвителни дейности за издигане на скелето започнаха вчера след св. Литургия и водосвет за успешна работа.

Митр. Йоан се обърна с призив към жителите на Варна „да бъдат съпричастни, да бъдат търпеливи, да бъдат спокойни и да не се притесняват от онова, което ще има да се случи като ремонтна работа“, каза владиката. Около църквата ще бъде поставено скеле, което ще бъде премествано поетапно.

Поправката на куполите и покривните пространства ще отнеме една година. Те не са ремонтирани от осемдесет години и вече са налице течове, които могат да застрашат стенописите в храма. Стойността на ремонта е 2.6 милиона лева. „Не е по силите само на Църквата и епархията да се справи с този грандиозен ремонт“, заяви митр. Йоан. Четиристотин хиляди лева са осигурени от правителството и Община Варна, друга част ще бъде платена от Варненска и Великопреславска митрополия. Владиката обясни за медиите, че не само ще бъде сменена ламарината на куполите, но и те ще бъдат позлатени. Това ще стане благодарение на щедрата подкрепа на крупен дарител, бизнесмен от Варна.

Катедралата ще продължи да изпълнява функцията си на енорийски храм и там ще се извършват редовни богослужения. Всяка сряда ще бъде отслужван молебен канон на Пресвета Богородица, „който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи“, допълни владиката и благодари на всички спомоществователи, които според силите си допринасят за благолепието на емблематичния за Варна и страната храм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66hhq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]