Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (29 Votes)

250px Доростолски митрополит АмвросииДнес в ранния следобед е починал Доростолският митрополит Амвросий. В началото на август седемдесет и осемгодишният владика беше диагностициран с коронавирус и беше приет на лечение в болницата в Силистра. Положителен за вируса COVID-19 се оказа и иконом Добри Чаков, протосингел на епархията, който обаче вече е изписан от болничното заведение. Владиката страдаше и от придружаващи заболявания.

Митр. Амвросий е роден на 9 юни 1942 г. в гр. Свищов. Завършил е инженерно образование и е работил по специалността си. След години семеен живот се развежда и четиридесет и еднагодишен става монах на 13 август 1983 г. в Клисурския манастир. Завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София и е клирик на Видинска епархия. По време на разкола се включи в него и дори беше избран за неканоничен Видински митрополит. След съответно разкаяние пред Всеправославния събор беше приет в каноничната БПЦ като Браницки епископ, викарий на Видинския митрополит. На 17 януари 2010 г. беше избран за Доростолски митрополит, на който пост го завари и смъртта.

Дядо Амвросий беше умерен човек с добри администраторски качества, а сред събратята си обикновено заемаше трезви позиции, съобразно повелите на пастирския му дълг.

Ще продължим да осведомяваме читателите на Двери за подробности около кончината и опелото на митр. Амвросий, щом постъпи допълнителна информация.

От Св. Синод съобщиха, че „... съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит“. Според чл. 93 от Устава на БПЦ „овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила“. 

Ръководството на БПЦ изказва искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестнѝя клир и благочестивото паство на овдовялата епархия. Св. Синод отправя призив за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синоден архиерей.

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66hwf 

Разпространяване на статията: