Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

ИК 07 126 Св Иван Рилски 40x28На 7 декември, събота, от 10 ч. в салона на Софийска митрополия (ул. „Цар Калоян“ № 7) ще се проведе състезание по Религия за ученици от Софийска епархия. Инициативата е посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската св. обител.

В състезанието могат да участват ученици от 1 до 4 клас, които изучават Религия – Християнство-Православие. Всяко училище може да се представи с един отбор от общо до 17 ученика. Във всеки кръг участват ученици съответно от 1, 2, 3 и 4 клас, както следва: по трима ученици от 1 и от 2 клас, по петима от 3 и по шестима ученици от 4 клас.

Състезанието ще се проведе в четири кръга:

  • Първи кръг: „Да подредим икона-пъзел“

Участват ученици от 1 клас. Всеки отбор получава пъзел с икона на св. Йоан Рилски. Вярна подредба носи точка. Допълнителна точка се дава за бързина и прецизност.

  • Втори кръг: „Познай верният отговор“ с въпроси от живота на св. Йоан Рилски

Участват ученици от 2 клас. Всеки отбор изтегля въпрос с три възможни отговора. Верният отговор носи точка.

  • Трети кръг: „Да решим кръстословицата“

Участват ученици от 3 клас. Всеки отбор получава кръстословица. При вярно решение носи точка. Допълнителна точка се дава за бързина и прецизност.

  • Четвърти кръг: „По пътя на мощите“ и „Познаваме ли Рилския манастир?“

Участват ученици от 4 клас. Този кръг има два етапа, във всеки етап участват по трима участници:

- първи етап: отговор на въпрос, свързан с пренасяне на мощите на светеца;

- втори етап: отговор на въпрос, свързан с Рилския манастир.

Верен отговор носи точка. Допълнителна точка се дава за по-изчерпателен отговор.

Между кръговете – въпроси към публиката.

Въпросите в състезанието са съставени въз основа на „Житие на преподобния наш отец Йоан Рилски“, написано от св. патр. Евтимий, както и на „Разказ за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилския манастир“ от Владислав Граматик. Въпросите в четвърти кръг, свързани с Рилския манастир, може да се отнасят за: църквата, Хрельовата кула, постницата „Св. Лука“, пещерата, скалата на молитвата, църквата с гроба на светеца, музея и Рафаиловия кръст, магерницата, чудотворната икона на св. Богородица, възрожденски гостни стаи.

Учителите, които искат да се включат със свои отбори в състезанието, могат да дадат заявката си на Милена Йоцова на адрес: milena.e.yocova@gmail.com.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh49h 

Разпространяване на статията: