Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

7b77ff08af2d8de31caef3f0a610ed81 6B521BFA 3398 4B68 B6C3 4A8E0E706928Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе участие в честванията по повод Деня на народните будители, организирани от президента Румен Радев. Предстоятелят на БПЦ отправи обръщение по повод празника, в което посочва ролята на народните будители за съхраняването и пребъдването на православния български дух и на българската култура в цялото ѝ многообразие.

В обръщението на патриарха се казва: „И тази година в първия ден на ноември страната ни тържествено отбелязва паметта на народните будители – на всички тези, благодарение на които българският народ е успял да съхрани през столетията всички свои духовни и културни достижения, независимо от превратностите в своята история. В този празничен ден Православната ни църква също се присъединява към радостта от тържеството на българския дух, благославяйки всички усърдни работници на полето на науката и културата, на книжовността и образованието – нашите съвременни будители, които са гарантите за преуспяването ни и занапред, за пребъдването на българската „Държава на духа“, според известното определение на големия руски учен и приятел на България академик Дмитрий Лихачов.

Днес ние отново прекланяме глави в молитвена памет за народните будители, като благодарим на Всемилостивия Бог, задето в годините и столетията на тежки изпитания за българската православна идентичност не ни е изоставил, но във всяко време е въздигал сред народа ни достойни приемници на светите Седмочисленици и на всички титани на православния български дух. Нови духовни колоси, великани на духа отдавали всичките си сили и таланти и целия си живот, за да поддържат винаги разпален онзи огън, който се е разгорял сред българския народ с Покръстването и с присъединяването на страната ни към света на християнската цивилизация.

Ако днес – в началото на третото хилядолетие – ние живеем и работим в условията на свобода и независимост, радвайки се на държавен и църковен суверенитет и на всички възможности за духовен и културен напредък, всичко това ние дължим на първо място именно на народните будители – на онези от Бога избрани и благословени наши предци, които в тежките столетия на робството, на двойната държавна и църковна зависимост се погрижиха за съхраняването и пребъдването на православния български дух и запазиха ненакърнена българската култура в цялото многообразие на нейните форми и изяви. На тях благодарим, пред техните светли и свeти образи се покланяме, на тях се стремим да подражаваме, предавайки съхраненото благодарение на тях свято наследство на бъдните поколения, за да пребъде православният български дух, за да пребъде България.

Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат всякога с православния ни народ!

Честит и благословен празник!“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh8kh 

Разпространяване на статията: