Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2019 10 17 1027С празнична св. Литургия в Троянския манастир, оглавена от Великотърновския митрополит Григорий, беше отбелязан рожденият ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Синодни архиереи, епископи на БПЦ и духовници от цялата страна взеха участие в богослужението. Патриарх Неофит оглави благодарствения молебен, в който всички се молиха за здравето и благоденствието на предстоятеля на БПЦ.

В поздравлението към Негово Светейшество от името на Св. Синод на БПЦ се посочва, че патриарх Неофит е „пример за добър пастир, който полага душата си за овците. Затова Ви обичат малки и големи, бедни и богати, неуки и образовани и всички заедно благодарим на Всеподателя Бога, че дарува на нас многогрешните такъв архипастир“.

2019 10 17 1026Поздравлението на синодните митрополити беше прочетено от Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, и в него се казва още: „Ние, Вашите съработници, Ви засвидетелстваме нашата пълна подкрепа, синовна в Христа любов и всеотдайност в отстояването на истинната православна вяра, предадена ни от отците. Обещаваме, че няма да щадим сили, за да Ви помогнем във всеки един момент, когато бихте се нуждаели от нашата подкрепа в носенето на нелекия кръст на патриаршеското служение“.

Негово Светейшество благодари с думите: „С преклонение пред дивния Божи промисъл и неизказана благодарност към Бога, нашия Небесен Отец и Подател на всички блага, посрещам и през настоящата година деня на моето рождение, заобиколен от любовта на моите обични братя – митрополити от Светия Синод, от братството на скъпата на сърцето ми Троянска света обител и всички поклонници и гости на този прекрасен наш манастир, които сте тук, за да уважите с присъствието си днешния мой личен празник и да присъедините молитвите си към църковното богослужение в този ден“.

2019 10 17 1028Белоградчишки еп. Поликарп поздрави патр. Неофит от името на клира на Софийска епархия.

Днес, четвъртък, в София е организирано още едно събитие, свързано с рождения ден на Негово Светейшество. В столичния старинен храм „Света Софѝя“ от 18 ч. ще се проведе концерт с църковни песнопения на гръцкия псалт архим. Никодим (Каварнос). В музикалната проява ще вземе участие и хорът на Софийските свещеници с ръководител ик. Кирил Попов. Входът е свободен. Концертът се организира от Софийска митрополия по повод рождения ден на патриарха и за духовна радост на християните от епархията, която Негово Светейшество оглавява.

Снимки: Сайт на Българска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhwhu 

Разпространяване на статията: