Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1024px Samokov nunnery churchВ деня, в който честваме Покрова на Пресвета Богородица, е годишният празник за два от манастирите в северното подножие на Рила планина. На този ден с подобаваща тържественост и много богомолци от близо и далече празнуват Самоковският манастир, който всички местни хора знаят като „Метоха“, и Ресиловският манастир край с. Ресилово, Дупнишко.

Самоковският девически манастир е създаден в планинския град преди два века и половина от монаси-българи на Хилендарския манастир, но през втората половина на миналия век постепенно се развива като самостоен манастир. За това много допринасят две от монахините, прекарали буквално целия си съзнателен живот в обителта. Това са дългогодишната игумения Гавриила (упокоила се през 2014 г. на 94-годишна възраст) и монахиня Херувима, която е доведена и оставена в обителта преди 94 години! Тя вече кара стотната си година в добро състояние на ума и духа, макар и на легло през последните години.

През последните години игумения в манастира е монахиня Пелагия.

В този манастир за празника бяха отишли архимандритите Макарий (от Рилския манастир на св. Йоан) и Пимен (от Гèрманския манастир, посветен също на св. Йоан Рилски и още в първата половина на миналия век предаден като метох на Зографския манастир), както и йером. Юстин от Зограф. Заедно с ефимерия на манастирския храм свещ. Любомир Мишков и други свещеници вечерта там се отслужи вечерна и утринна, а сутринта на празника – часове и св. Литургия. Песнопенията изпълняваха църковни певци от София. Както на вечерните богослужения, така и сутринта храмът беше пълен с богомолци от града и околностите, както и от столицата. Макар че 1 октомври беше работен ден, стотици хора идваха за малко в храма да запалят свещ и да се помолят, след което пак отиваха на работа.

След литургията беше извършена лития около храма с иконата на Богородичния покров, а после се отслужи и водосвет в храма. На всички богомолци беше предложена от обителта благословена храна.

В края на богослужебните последования предстоятелстващият архим. Макарий произнесе проповед за празника и насърчи богомолците да прибягват винаги към молитвеното застъпничество и закрила на Божията майка.

thumb 4106Ресиловският девически манастир също има забележителна история, макар и едва от първата половина на миналия век, когато там се заселва първата монахиня-отшелница. Постепенно се събират и други монахини, независимо от последвалите тежки времена на държавния атеизъм. Ревността към вярата на населението от околните села кара много хора, дори и „на партийна работа“, както се казваше тогава, да помагат на монахините, за да се устроят в края на рилската гора над с. Ресилово. Първо гледат да имат храм, а живеят в много скромни килии. Но Бог им помага да укрепнат, поддържат и духовна връзка с известната подвижница майка Касиана от Врачешкия манастир, Ботевградско. Преди 15-ина години си изградиха нов храм на две нива благодарение на помощта на благочестиви християни. А празникът им се превръща в истински духовен събор. На този ден идват хиляди поклонници от различни краища на страната.

Игумения на манастира е монахиня Мелания, която от десетилетия се подвизава в обителта.

За поредна година св. Литургия в Ресиловския манастир беше оглавена от игумена на Рилската св. обител, Адрианополски еп. Евлогий. Той беше дошъл с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, в чиято епархия е празнуващият манастир. Заедно с еп. Евлогий служиха свещеници от околността и от други градове, а песнопенията изпълняваха столични църковни певци.

След св. Литургия архиереят произнесе проповед за обичания Богородичен празник и благослови богомолците, изпълнили храма и двора на обителта. С вдъхновение той говори за подвига на Божията майка, която чрез своята чистота, преданост и жертвоготовност е станала закрилница на всички християни.

За поклонниците беше предложена от обителта по случай празника благословена храна.

Така на този празник в чест на Пресвета Богородица и нейния майчин покров Рилската св. обител чрез своя игумен и един от братята духовно се срещна с другите два празнуващи манастира около Рила – планината на св. Йоан Чудотворец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh9kq 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата