Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

20190926 183201.mО. Сергий Павлов е свещеник в Централния софийски затвор и е един от хората, които дават положително становище за промяната в поведението и мисленето на осъдения Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно. Свещеникът преценява, че затворникът се е променил на базата на дългогодишното си познанство с него. В интервю за „Дарик“ о. Сергий разказва, че се е срещал с Джок по време на беседи в затворническия параклис „Св. Анастасия“ и е водил с него лични разговори през годините. Свещеникът споделя впечатленията си от австралиеца – интелигентен човек, със задълбочено мислене, който по време на пребиваването си в затвора завършва дистанционно висше образование, нещо, което у нас той не знае да се случва въобще.

Според о. Сергий, в затвора Полфийман е осмислил много неща и в него е настъпила положителна промяна. Но това се вижда на повърхността, какво е в сърцето му само Бог знае, отбелязва свещеникът. Според него хора, които не познават австралиеца, искат да го изкарат психопат, който не е способен да съчувства, но о. Сергий е виждал многократно негови прояви на емпатия към другите. „Да си добър човек – това значи да живееш за другите, това съм го видял в него, – казва о. Сергий за Джок Полфрийман. – С риск за себе си той е правил неща в полза на останалите“.

На въпроса възможно ли е Полфрийман да заблуждава с поведението си, свещеникът коментира: „Можеш да заблудиш някого в началото, но времето открива всичко. Рано или късно идват моменти на изпитания и изкушения и се вижда кое какво е. Впрочем, това много ясно се вижда в реакцията на обществото ни в момента. Нали говорим за демокрация, за закон, за ред, но когато дойде изпитанието и изкушението, всъщност се вижда колко демократични и законни сме в нашата страна...“.

О. Сергий се учудва с каква категоричност хората у нас дават оценка за един човек без изобщо да го познават. Свещеникът отбелязва, че освен него положително становище за освобождаването на австралиеца дават още инспектори по социална дейност, психолози, юристи, пастор Иводор Ковачев (капелан на Централния софийски затвор, бел. ред.), затова той е учуден от реакцията на обществото срещу освобождаването на Полфрийман. На въпроса с какво си обяснява това о. Сергий казва, че вероятно в случая са замесени много фактори, но като цяло това е реакция на едно незряло, инфантилно общество.

О. Сергий съветва семейството на убитото момче да намери сили да прости. Ако човек не прости, това му носи само страдания.

Свещеникът отбелязва, че е обичайна практика предсрочно да бъдат освобождавани затворници, за които съдът е преценил, че това е възможно. Но тази реакция на обществото срещу освобождаването на Полфрийман, ще се отрази на ръководствата на затворите, които и в бъдеще не биха искали да си навличат гнева на хората и затова не биха помилвали затворници, които с поведението са заслужили свободата си.

Снимка: Дарик


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhx3c 

Разпространяване на статията: