Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
южно крилоПрезидентът Георги Първанов ще участва в заседанието на Инициативния комитет за възстановяване на източното крило (Банска махала) на Зографския манастир в Света гора, което ще се проведе утре в гр. Банско от 11 часа в залата на читалище “Никола Йонков Вапцаров”. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Инициативният комитет беше учреден през януари 2006 г. и започна кампания под наслов “Да възродим едно хранилище на българската памет”, която се осъществява под патронажа на президента Георги Първанов. Съпредседатели на комитета са Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил и кметът на Банско Александър Краваров.

В периода от сформирането си доднес Инициативният комитет и създаденият Организационен комитет за оперативно управление със съдействието на български институции и държавния глава са извършили огромна по обем дейност по заснемане на сградите на манастира, изготвяне на идеен архитектурен проект за реставрация и значителни по обем ремонтни работи в целия комплекс. На практика първоначалната идея за реставрация на източното крило е разширена и се превръща в национална кампания за цялостно укрепване на манастирския комплекс.

На заседанието на Инициативния комитет утре ще бъде предоставена пълна информация за извършеното до момента и ще бъдат начертани основните насоки за развитие на инициативата занапред.

По думите на кмета на община Банско Александър Краваров  около 120 хил. лв. са изразходвани до този момент само за проектиране и командировки на специалистите в Зограф. Кметът допълни, че няма трудности по намиране на специалисти, които да работят по проектите за възстановяване на крилото на манастира. Той уточни, че екипът, с който комитетът сътрудничи, е работил с 50% отстъпка. Колективът на Камарата на инженерите, който също се е включил в изготвянето на възстановителните проекти, е работил напълно безплатно. “Проблемът тук е друг: че това, което се направи от нашите специалисти, трябва да бъде одобрено от гръцката страна и от монасите. До този момент срещаме разбиране от гръцка страна. Ние може би сме малко нетърпеливи, защото искаме по-бързо да станат нещата”, каза още Александър Краваров. Той допълни, че по работата за възстановяване на южното крило на манастира са се включили и гръцки специалисти и фирми, занимаващи се с реставрация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33dk8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]