Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (12 Votes)

38127514 10214250363187639 2912077058928541696 nНа 1 юли от Велико Търново ще тръгне поклонническият поход „Светият път“, чиято основна цел е достойното отбелязване на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилския манастир. Двама мъже от Велико Търново, Евгени Коев и Паскал Пиперков, обединени от почитта си към св. Йоан Рилски и страстта си към туризма, посвещават последните три години в изследване на местата, през които в 1469 г. е преминала монашеската процесия, носеща раклата с мощите на светеца от старопрестолния Търновград до Рилската света обител.

Тази година двамата мъже от В. Търново си поставят амбициозната цел: от 1 до 31 юли за първи път да организират поклонение, което да премине по този свещен маршрут – от старата столица на България до Рилския манастир. С решение от 12.6.2019 г. Св.Синод на БПЦ даде благословение за провеждането на поклонническата инициатива.

През последните три години Евгени Коев и Паскал Пиперков заедно изследват разказа на Владислав Граматик за пренасянето на мощите, указаните в него места, през които е преминала монашеската процесия, проучват храмове и събират легенди за събитието. Разказът на Владислав Граматик им дава информация за някои от местата, през които са преминали монасите от Рилската св. обител като Велико Търново, р. Росица, Никопол, р. Осъм, Средец, Елешница, метохът „Орлица“. За местата, за които няма податки в разказа, те правят проучвания на терен, като изследват храмове, посветени на св. Йоан Рилски. В църквите между В. Търново и Никопол, например, намират подтвърждение, че наоколо е имало култ към Рилския светец. Двамата мъже изследват и кой храм кога е построен и дали на негово място преди това е имало друга църква. В района на гр. Враца, например, съществува легенда за преминаването на голяма група хора с кръстове точно по това време. Всичко това им дава възможност да начертаят и маршрута на „Светия път“, който претендира да е максимално близък до пътя на пренасяне на мощите през 1469 г.

Преди около 550 г., след като вече българите са под османска власт, Рилският манастир е възстановен. Тогава монасите разбират, че мощите на техния покровител са в Търново, и чрез една сръбска принцеса, близка до султана, издействат издаването на разрешение да се направи това пренасяне. Цяла делегация отива във Велико Търново начело с брата на игумена на Рилския манастир и раклата с мощите е пренесена. Няма данни колко време е отнело изминаването на пътя от старата столица до светата обител.

60745528 10219400267701183 7546402038951706624 nПаскал Пиперков не отрича, че е повлиян от участието си в поклонническия път „Рилският чудотворец“, организиран от преподаватели и студенти от Богословския факултет в София, в който се включва за първи път през 2014 г. Впечатлен е от силата на молитвата към светеца по време на прехода в планината. Отдавна го вълнува въпросът за пренасянето на мощите на светеца, а Евгени Коев, който е историк, проучва темата от близо 20 г.

През 2015 г. Паскал решава да върви пеш отделни участъци от В. Търново до София, където се присъединява към групата, която тръгва към Рилския манастир. Тази година Паскал е решен да участва както в „Светият път“, така и в другия преход – „Рилският чудотворец“, който тръгва на 1 август от София. Той смята, че тези два поклоннически похода са всъщност една обща възможност за отдаване на почит към св. Йоан Рилски.

Планира се „Светият път“ да продължи един месец, през който да бъдат преминати пеша общо 570 км. Групата ще бъде придружена от свещеник от В. Търново. По пътя ще се четат молитви и ще се извршват служби в чест на св. Йоан Рилски. На ден ще се изминава разстояние между 10 и 20 км, а понякога и повече. Който иска, може да участва и може да се информира за местата, през които се минава, от специално създадения сайт https://holypath.eu. Всеки може да се включи за толкова време, колкото пожелае и има възможност, не е задължително, разбира се, да се изминава целият поклоннически преход. Ще се нощува според условията: в палатков лагер, къщи за гости, хотели. Препоръчва се участниците да разполагат с палатка, спален чувал, шалте. Заплаща се такса от 2 лв дневно за покриване на неотложни организационни разходи и горивото за кемпера, който ще съпътства групата и ще е ангажиран с преноса на палатките и по-големия багаж.

Организаторите не се наемат да сравняват „Светият път“ с поклонническия път до гр. Сантяго, Испания, известен като „Камино“, защото според тях има една основна разлика: „Светият път“ е осветен от св. Йоан Рилски. Паскал и Евгени обаче са амбицирани поклонническият маршрут да бъде маркиран и да бъде издаден пътеводител, за да може всеки да го изминава, когато пожелае, въпреки че за момента самофинансират всичките си проучвания и цялата организация по поклонническия преход. Разкрита е дарителска сметка за подпомагане на организацията на „Светият път“.

Поклонническият поход „Светият път“ ще бъде официално открит на 1 юли 2019 г. с тържествена св. Литургия в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в гр. Велико Търново и ще продължи до 31 юли.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4dwd 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата