Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

phoca thumb l dsc 0095С водосвет, отслужен от Пловдивския митр. Николай, беше открит нов кабинет по Религия в училище „Св. Константин-Кирил Философ“. Пловдивското училище отбеляза 1150 години от успението на патрона си с освещаването на новия кабинет и открит урок, на който освен владиката присъстваха началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова, директори на училища и учители от града. Митрополитът беше посрещнат от децата още в двора и влезе в сградата през шпалир от ученици.

„Ние сме единственото училище в Пловдив, в което има 10 групи по Религия. В първи и втори клас те са по една, а оттам до 6 клас са по две групи“, обясни директорката на училището Елена Костадинова.

phoca thumb l dsc 0301Новият кабинет е оборудван със средства, дарени от богослова Тодор Дапев, който е и учител по Религия в училището. След освещаването на новия кабинет той изнесе открития урок, посветен на живота и делото на св. Кирил Славянобългарски. Въпреки присъствието на толкова много гости учениците взеха дейно участие в занятието и дори показаха кратка драматизация, представяща спора на св. Константин-Кирил с триезичниците. В урока беше включен и сам митр. Николай, който в края похвали децата и техния учител и им раздаде подаръци.

В словото си към присъстващите архиереят подчерта възпитателното значение на предмета Религия и изключителната му важност за младото поколение. „Знаем от светото Евангелие, доказано е и в живота ни, че каквото посееш, това и ще пожънеш. И добавя светият евангелист: никой, който сее трънки, да не очаква да бере грозде. По отношение на духовната сеитба, която ще се извършва в този разсадник на вяра, надежда и любов, какъвто е този кабинет и това прекрасно училище, ние се вдъхновяваме в надеждата, че България има бъдеще“, заяви митр. Николай.

В момента в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ над 200 деца от 1 до 6 клас веднъж седмично посещават часовете по Религия. Амбицията на училищното ръководство е обучението да обхване и следващите класове.

Снимки: Сайт на Пловдивска епархия

phoca thumb l dsc 0229phoca thumb l dsc 0229phoca thumb l dsc 0229


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4kay 

Разпространяване на статията: