Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

Hierom GervasyОт Великотърновска митрополия съобщиха, че в ранните часове в понеделник, 4 февруари 2019 г., на 54-годишна възраст се е упокоил йером. Гервасий, който беше единствен монах в Плаковския манастир „Св. прор. Илия“, Великотърновско. Според свещеници от В. Търново о. Гервасий още през януари т. г. е имал сериозни смущения на сърдечната дейност, а сега вече е получил масивен инфаркт. Бил е закаран в болница, но лекарите в областния град не са могли да го спасят.

Йером. Гервасий е роден на 21 февруари 1963 г. в с. Широки дол, общ. Самоков. Бил е женен и има двама сина. След развод е потърсил друг начин на живот и е бил постриган в монашество от разколнически клирик. След това обаче е пожелал да се завърне в каноничната Църква и е бил приет от Великотърновския митр. Григорий в историческата обител край с. Плаково. Той след това го е ръкоположил за йеродякон на Сиропустна неделя, 17 март 2013 г., и за йеромонах на Кръстопоклонна неделя, 7 април с. г.

В изпълнение на монашеското си послушание йером. Гервасий е положил много усилия за възстановяването както на сградите, така и на духовния живот в Плаковския манастир.

Опелото и погребението на новопреставилия се йером. Гервасий са били извършени на 5 февруари, вторник, в родното му село Широки дол от клирици на Великотърновска епархия, придружили тялото му от В. Търново, заедно с клирици на Софийска и други епархии.

Бог да го прости и да приеме душата му във вечните Си жилища!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud9r8 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.