Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

PlakatНа 5 февруари, вторник, от 18 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде открита изложба с картини от сбирката на блаженопочившия Варненски и Преславски митр. Йосиф (1900-1988 г., митрополит от 1937 г.). В нея ще бъдат представени 26 живописни платна. Митр. Йосиф е притежавал богата култура, а изложбата разкрива и малко известния му интерес към изобразителното изкуството.

Изложбата, организирана под наслов „Одухотворен свят“, се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан.

Основният жанр на произведенията, колекционирани от владиката, е пейзажът и в това можем да прозрем високия духовен критерий на митр. Йосиф да открива божествения дар на красотата в образа на природата. Представените произведения са на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век. Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и други интересни произведения – копия и бродерии от чуждестранни художници. В експозицията ще бъде включен и портрет на митр. Йосиф от Никола Кожухаров.

Изложбата ще бъде придружена от каталог и ще продължи от 5 до 24 февруари в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udx6w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.