Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

 MG 7241В началото на следващата седмица Св. Синод на БПЦ се събира в столицата, за да отбележи именния ден на Негово Светейшество патриарх Неофит и за провеждане на заседания.

На 21 януари Православната църква почита паметта на преп. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит. Затова Светейшият предстоятел на БПЦ ще отбележи деня на своя небесен покровител със св. Литургия и благодарствен молебен в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Литургията, която ще започне в 9:30 ч., ще оглави Русенският митр. Наум. Той ще отправи и поздравление към патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ. Негово Светейшество ще извърши благодарствения молебен, който ще започне около 11 ч.

От името на клира и миряните на Софийска епархия поздравление ще отправи Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По традиция, установена още от блаженопочившия патр. Максим, който също честваше именния си ден на тази дата, събралите се за празника на предстоятеля архиереи провеждат и няколко синодни заседания. Така ще бъде и през следващата седмица. Официално не е обявен дневният ред на заседанията, но се очаква митрополитите да обсъждат въпроса с автокефалията на Украйна, новия Закон за вероизповеданията, да приемат бюджета на епархиите, както и да коментират текущи въпроси. Остава неясно дали въпросът с автокефалията на Македонската православна църква е отпаднал от дневния ред на Св. Синод.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8cq6 

Разпространяване на статията: