Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

2018 12 21 1553В последния си работен ден за тази година народните представители приеха на второ четене промените в Закона за вероизповедания, с които се уреждат условията за регистриране и финансово подпомаганена вероизповеданията в България.

Предвижда се държавна субсидия да получават вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване, и тя ще е в размер на 10 лв на самоопределило се лице, но не повече от 15 млн за вероизповедание.

Внесените в средата на годината предложения за промени в Закона за вероизповеданията предизвикаха недоволството на БПЦ, която изпрати през юни в Народното събрание свое подробно становище по спорните текстове. Ръководството на Църквата получи уверението на депутатите, че окончателният текст ще бъде приет само след като се получи съгласието на архиереите.

По-рано днес по БНР, програма "Хоризонт", експертът по етническите въпроси Николай Панков (бивш главен секретар на Главно мюфтийство) заяви, че макар на пръв поглед да не личи, промените в закона ще облагодетелстват основния вносител на законопроекта – ДПС. Панков отбеляза, че комисията, в която е обсъждан законопроектът, е заседавала осем часа в сряда, за да завърши промените. Според него някой бърза документът да бъде приет точно сега. Николай Панков разказа, че в комисията е направен опит да се прокара текст за данъчна амнистия на мюсюлманското вероизповедание, което е крупен длъжник на фиска чрез влезли в сила ревизионни актове. Този скандален текст възмути народните представители и той не мина в комисията, подчерта г-н Панков.

По време на гласуването на промените в закона от народните представители пред НС имаше протест срещу тези промени, организиран от евангелските (протестантски) църкви в България. Според протестиращите проектозаконът е противоконституционен и ограничава свободата на вероизповеданията.

От Св. Синод заявиха, че се въздържат от коментар по повод приетия закон. Ако се налага, щели да направят изявление след обнародването на документа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8rxw 

Разпространяване на статията: