Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2c2fНа 8 декември се навършват 40 дена от кончината на брата на Бачковската св. обител архим. Павел (Желязко Тенев). По този повод в храма на Бачковския манастир от 11 ч. в събота ще бъде отслужена панихида. Архим. Павел като мирянин беше десетилетия наред учител и възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш и после в София, а няколко години след пенсионирането си стана монах в Бачковския манастир. От младини обичащ църковното пеене – хорово и източно, той беше широко известен не само с преподаването на Св. Писание на Стария Завет в семинарията, но и с ръководенето на църковни хорове в Стара Загора, Крумовград, София.

Привърженик на апостол Павловия принцип „предпочитам да кажа пет думи на език разбран“, о. Павел предпочиташе да изпълнява много от църковните песнопения на съвременен български език, дори когато се налагаше на самата певница да прави превода на стихирите, тропарите или славите.

Неговите ученици от семинарията и хористите му са запазили най-добри спомени от своя сърцат, талантлив, честен и всеотдаен учител и диригент Желязко-Павел Тенев. Затова нека всички кажем за него: Боже, прости волните и неволни прегрешения на Твоя раб Павел архимандрит и го упокой от трудовете му във вечните Си жилища! Амин.

Повече за жизнения път на о. Павел (Тенев) – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u64k4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.