Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

DSC 0063В навечерието на Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и православната младеж, в Духовния център „Св. архангел Михаил“ във Варна се проведе семинар, посветен на празника, в който взеха участие начални учители, преподаватели по Религия и учители в прицърковните школи от града. Проявата се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан от Варненска и Великопреславска митрополия, Духовния център и Регионалното управление на образованието – Варна.

Екипът на Центъра за образователни инициативи „Двери“ в лицето на д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха пред педагозите новото учебно помагало Празник в класната стая. Светлината на добродетелите. Те разказаха за основната идея и концепция на целия проект, за методиката на преподаване, разработена в пособието и представиха урока за Въведение Богородично и образователната картичка към него.

DSC 0034Проектът „Празник в класната стая“ е насочен към учениците от 3 и 4 клас. Към него има учебно пособие за учителя и папка със седем образователни картички за учениците. Изданието е насочено към началните учители, които нямат богословско образование. Чрез него по-широк кръг ученици ще се запознаят с произхода и християнските ценности, залегнали в основата на традиционните български празници. Пособието е полезно и за учителите по Религия и преподавателите в прицърковните школи.

С финансовата подкрепа на Варненска и Великопреславска митрополия учениците и учителите от морската столица получиха безплатно пособията, по които ще работят през цялата учебна година.

DSC 0019В семинара, открит и модериран от прот. Василий Шаган, ръководител на Духовния център, взеха участие и психологът Милена Петрова и доц. Бойчо Бойчев, преподавател по философия. Г-жа Петрова представи пред учителите празника Въведедние Богородично от перспективата на отношенията между деца и родители. Тя подчерта, че децата се нуждаят от грижата и подкрепата на своите родители, но е необходимо възрастните да им дават свобода и възможност да извяват своята самостоятелност. Като пример тя даде св. Анна, която оставила тригодишната Мария сама да изкачи стълбите на Йерусалмския храм, което тя направила с готовност и радост.

Доц. Бойчев говори за ролята на семейството в живота на децата и подкрепата, която то им дава.

DSC 0055По-късно същата вечер екипът на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се срещна с учителите от неделните училища във Варна. Д-р Каравълчева и д-р Спирова представиха учебното помагало и на тях и разговаряха с преподавателите за дейността на катехизаторите, възможностите за подобряване на работата им и материалите, от които имат нужда.

Това е втората среща с учители, която Варненска и Великопреславска митрополия организира през тази учебна година. На първата среща, провела се в сградата на митрополията, митр. Йоан разговаря с учителите и се запозна с техните потребности и трудностите, които те срещат, за да може да подпомогне работата им. Епархийското ръководство осигури за тази учебна година учебните пособия за учителите и учениците от началния етап. Те получиха помагалата на Центъра за образователни инициативи „Двери“ от 1 до 4 клас.

DSC 00011Екипът на Духовния център „Св. архангел Михаил“, домакини на семинара, провел се в навечерието на празника Въведение Богородично, целогодишно провеждат инициативи за приобщаване на учителите и учениците от Варна към християнските ценности и празници. Сградата на първото българско училище в града, в която днес се намира Духовният център, често събира деца и младежи за участие в различни дейности и напомня на жителите на Варна, че Църквата и училището винаги са работили съвместно за възпитанието и образованието на младото поколение.

Снимки: http://arhangel.bg/bg/news/semeystvo-uchilishte-tsarkva-edno-vazmozhno-satrudnichestvo.html


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuch6 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.