Мобилно меню

4.8860759493671 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (79 Votes)

2018 11 15 0955Фундаменталният труд на архиеп. Йоан (Шаховски) Философия на православното пастирство вече е достъпна в книжарници в София и Варна. Книгата, която е съвместно издание на Софийска митрополия и фондация „Двери“, беше отпечатана в началото на септември. Целта на изданието, което първоначално излезе на български език в проекта „Живо Предание“, е да се раздава на настоящите и бъдещи пастири на Софийска епархия като ръководство в тяхното служение. 10% от тиража на книгата обаче ще бъде достъпен в няколко книжарници в София и Варна. От днес Философия на православното пастирство (с твърди корици) се продава на цена от 15 лв. в „Български книжици“ и книжарницата на храм „Св. Седмочисленици“ в София. Във Варна изданието може да се намери в книжарница „Благослов“ в храм „Св. архангел Михаил“.

Книгата на архиеп. Йоан (Шаховски) е предназначена преди всичко за църковните пастири, тъй като именно към своите събратя по служение авторът насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

Книгата е ценна най-вече с това, че говори на обикновен, прост език, който прилича на eвангелския. Неслучайно в нея изобилстват цитатите от Св. Писание. Тя е чужда на всяка схоластика, написана е поетично и вдъхновено. Личи си колко много бъдещият архиепископ е обичал Христос и колко се е повлиял от духа на св. Евангелие – той е откровен, точен в думите си, огнен в словото си, нелицемерен, чужд на всяко фарисейство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuqp4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.