Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

2018 11 04 2158Първият носител на новоучредения орден на БПЦ – „Св. Йоан Кукузел“, е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той му беше връчен по време на юбилейния концерт на музикалната формация „Св. Йоан Кукузел“ в края на миналата седмица. Световноизвестният хор за църковнославянски песнопения  беше удостоен със същия орден.

Патриарх Неофит, неговият брат – доц. д-р Димитър Димитров, Тивериополският еп. Тихон, проф. д-р Иван Желев Димитров и ставроф. ик. Борис Беров са основателите на хора, който чества своята 50-годишнина. Те бяха сред присъстващите на юбилейния концерт, на който дойдоха още духовници от София и страната, църковници, общественици, журналисти, много почитатели на музикалната формация.

2018 11 04 2200

Изпълненията на съвременния състав на „Св. Йоан Кукузел“ под диригентството на Кристиян Попов показа, че продължава традициите на хора, основан през 1968 г. и заслужил адмирациите на публиката у нас и в чужбина.

По повод своя 50-годишен юбилей музикалната формация получи не само ордена на БПЦ „Св. Йоан Кукузел“, но и редица отличия и поздравления.

В приветствието си към състава от Министерството на културата определиха творческия път на групата като „достоен пример за подражание и източник за вдъхновение за младите таланти“.

Хор „Св. Йоан Кукузел“ получи наградатата на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България – „Златна лира“, за високи художествено-творчески достижения. Цветя и поздравителен адрес бяха връчени от директора на Софийската филхармония – Найден Тодоров. В него той посочи, че „всеки концерт на групата е събитие и всеки изпълнител е достоен наследник на св. Йоан Кукзел“. Цветя и поздравителен адрес бяха връчени още и от Славил Димитров, ръководител на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Той изтъкна приносите на състава за развитието на българското хорово дело, а артистичният му път бе посочен като пример, достоен за подражание. Поздравление беше отправено и от директора на академичния мъжки хор „Гусла“ акад. Валентин Бобевски, който пожела на състава „артистично многолетствие и още много енергия, вдъхновение, воля и творческо въображение“.

През 50-те години на своето съществуване хор „Св. Йоан Кукузел“ обновява своя състав и репертоар, но запазва основите, положени от основателите му – верност на византийските оригинали, следване на българската традиция и висок професионализъм във всичко.

Снимки: Софийска митрополия

По-долу можете да видите пълно видео от концерта, предоставено в страницата на Софийска филхармония:

50 години Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“
Posted by Софийска филхармония / Sofia Philharmonic on Friday, November 2, 2018

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu8xa 

Разпространяване на статията: