Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

SDS 7014 2 2На 19 октомври Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ отбеляза празника на своя покровител и патрон. За празника на духовното училище в семинарията дойде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Св. Литургия в едноименния храм беше отслужена от Варненския и Великопреславски митр. Йоан в съслужение с Мелнишки еп. Герасим и петнадесет свещеници от Софийска епархия.

Официални гости на празника на семинарията бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам. министърът на образованието Таня Михайлова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова, кметът на столична община Йорданка Фандъкова, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева, кметът на гр. Банкя Рангел Марков, старши експертът към РУО-София Ваня Станчева, директорът на 18 СОУ Величка Стойчева, директорът на ПГТЕ Таньо Стойчев и др. 

След св. Литургия беше направена лития и Негово Светейшество освети обновената сграда и стаите за учениците. Той пожела на учениците да следват заветите на св. Йоан Рилски: „Стойте добре – казва той – и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път… Поучавайте се в Господния закон ден и нощ, прочитайте често отеческите книги и се старайте да бъдете подражатели на светите наши отци… Придържайте се крепко към църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите отци“.

В словото си след освещаването ректорът на семинарията архим. Пахомий благодари за подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов за отпуснатата субсидия от МС, а също и за благословението на Негово Светейшество и подкрепата от Св. Синод, за да се ремонтира и обнови семинарското общежитие. Той разказа за трудния и изпълнен с изпитания път на духовното училище, отбелязвайки: „Божията грижлива ръка напоява и обгрижва нашия духовен разсадник вече 115 години; Божията всепобеждаваща десница пази от гибел нашето малко духовно лозе вече повече от столетие. Божията благославяща десцница и днес е протегната над всички, които се трудят за делото на Семинарията“.

Повече снимки от събитието на сайта на Софийската духовна семинария – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu3af 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.