Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

IMG 2906В деня на св. Йоан Рилски Чудотворец Русенският митр. Наум чества своя рожден ден. Тази година владиката отбелязва половинвековен юбилей. За личния му празник в престолния град пристигнаха гости, клирици и миряни, от различни части на света и страната. Във вечерното богослужение и в св. Литургия в празничния ден взеха участие дошлите за юбилея висши духовници: от БПЦ – митрополитите Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон и Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител; от поместните православни църкви – митрополитът на Серес и Нигрита Теологос (Гръцка православна църква, представляващ и Константинополската Вселенска патриаршия), еп. Димитрий на Сафита и еп. Каис на Ерзурум (Антиохийска патриаршия), архиеп. Теодосий на Томи (Кюстенджа), епископите на Гюргево Амвросий и на Ковасна и Харгита Андрей (Румънска патриаршия). Служиха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Самуил, игумен на Бачковската св. обител, ст. ик. Нелуц Опря, официален представител на Румънския патриарх в България, свещеници и дякони от България и поместните църкви.

На св. Литургия молитвено присъстваха Борисполският и Броварски митр. Антоний от Украинската православна църква – Московска патриаршия с придружаваща го делегация от клирици и миряни, както и архим. Васиан, официален представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България. Те не участваха в общото богослужение заради забраната, наложена от РПЦ на нейните клирици и миряни да участват в богослужби заедно с клирици от Вселенска патриаршия.

IMG 2908В края на св. Литургия бяха прочетени поздравления до митр. Наум. Приветствието на Константинополския патр. Вартоломей беше прочетено от митрополита на Серес Теологос. „В Дух Свети обични брате и съслужителю на наше смирение“, започва обръщението на Вселенския патриарх, който пожела „небесният Устроител и Господар на живота да Ви дарува здраве, сила и всяка подкрепа за дълго продължение на честното Ви служение и за Вашия принос за приятелската Българска сестра-църква, както и за поверения ви Божи народ“. В поздравлението се казва още: „Вие несъмнено знаете, че годините на нашия живот по човешки идват и отминават, но нашата света Църква, „новото чудо“ в света, претворява чрез своите тайнства времето и представата за последните дни и предвкусва вечните блага и безконечните дарове на Царството Божие. Служението на епископа на Православната църква, първенствуващ в светата Литургия, е свидетелство за неизказаното Божие човеколюбие и призоваване на човека да се богоуподоби, да стане бог по благодат“.

В приветствието си, прочетено от архиеп. Теодосий, Румънският патр. Даниил поздравява митр. Наум „с изпълването на прекрасната петдесетгодишна възраст“ и отбелязва: „С много жертвоготовност Вие се посветихте не само на вътрешноцърковното служение, но също така и на междуправославния диалог, където имахме възможност да се срещнем и лично. Особено ценим любовта, която проявявате към Румънската православна църква и нейните пасоми“.

44419903 1613129512121922 7723242154813816832 nПатр. Даниил пожелава на митр. Наум  от името на Св. Синод на Румънската църква и от свое име „дълги години здраве и подкрепа от Бога в многостранната дейност, която развивате за благото на Българската православна църква и за насърчаване на общението между православните църкви“.

Пловдивският митр. Николай прочете поздравителния адрес от Негово Светейшество Българския патр. Неофит, в което се казва, че 50-годишнината на митр. Наум „освен личен празник е и повод за тържество в родната ни Българска православна църква“. В поздравлението си патр. Неофит подчертава: „Бог възнаграждава богато усърдната Ви епархийска дейност, плодове на която са постигнатите успехи и добри резултати по отношение на храмостроителството, благотворителността, просветната дейност и обновяването на клира. Наред с Вашата плодотворна и високоценена работа като член на Св. Синод на БПЦ Вие се радвате на заслужено уважение и внимание от страна на поместните православни църкви, израз на което е и многократното Ви удостояване с църковни ордени и награди“. В заключение патр. Неофит заявява: „С радост в Господа от името на събратята архиереи, членове на Св. Синод, и от свое име всесърдечно честитим 50-годишния Ви юбилей, молитствайки Господ да Ви обдари с дълголетно архипастирско служение в здраве и вдъхновение за благопреуспяване на богохранимата Ви епархия, за мир и радост в Христос – нашия Пастиреначалник и Спасител“.

Поздравление от името на митр. Онуфрий, оглавяващ Украинската православна църква (Московска патриаршия), поднесе Борисполският и Броварски митр. Антоний, управляващ делата на УПЦ (МП). Той посвети немалка част от словото си на проблемите на Украинската православна църква в момента и на кризата в междуправославните отношения, като определи Украинската църква като „мъченическа и подложена на гонение“, каквато според него е била участта на Православната църква през вековете.

Митр. Антоний връчи на Русенския митрополит ордена на УПЦ „Преп. Антоний и Теодосий Печорски“ – I степен по повод 50-годишния му юбилей. А от свое име украинският митрополит подари на юбиляра кръст и панагия.

Депутатът Пламен Нунев прочете поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов, поднасяйки на митр. Наум юбилеен подарък.

В края на богослужението с кратко слово митр. Наум благодари на всички свои гости за уважението и честта, която са му оказали с присъствието си, като изрази особена благодарност на своите родители и наставници в Христос.

След тържествената св. Литургия богомолците, общественици от града и гостите лично поздравиха митр. Наум в приемния салон на Русенската св. митрополия.

IMG 2913По-късно в хотел „Дунав“ се състоя официален прием по повод юбилея на митр. Наум, в който взеха участие директорът и солисти от Русенската опера. Бяха изпълнени откъси от класически произведения. За да поздравят юбиляра се събраха представители на общинското ръководство, кметове на населени места от областта, общественици, културни и образователни дейци, свещеници, граждани, приятели на владиката от цялата страна. Сред първите поздравления бяха прочетени тези на президента на Р. България Румен Радев, на министъра на културата и на други официални лица.

Митр. Наум се обърна към гостите си с емоционално слово, в което благодари на Бога, че го е насочил по пътя на монашеското служение. Той изрази признателността си към своите наставници, заявявайки: „Със синовна признателност се прекланям пред паметта на приснопаметния Български патриарх Максим и на блаженопочившите митрополити Варненски и Преславски Йосиф, Варненски и Великопреславски Кирил и Видински Дометиан, които бяха мои духовни наставници и лични корективи.

Честит бях да съм избран за приемник на достойните мои предшественици – Доростоло-Червенските митрополити Григорий, Василий, Михаил и Софроний в древлепросиялата архиерейска катедра на Русчука, известен от векове със своите духовни и кулурни постижения. Мой пряк предшественик тук беше и нинездравстващият Български патриарх Неофит, чието епархийско наследство се постарах да умножа, като през последните почти пет години бяха обновени десетки храмове, построиха се и се осветиха нови такива, а в пределите на Русенската епархия са ръкоположени над 20 нови свещенослужители.

Не на последно място съм признателен и на родителите си, изградили ме като личност и наследник на родолюбиви българи от Македония, роден и израснал в красивата ни морска столица Варна“.

Митр. Наум благодари на гостите на неговото лично тържество, събрали се в Русе. Той посочи също, че за цялата епархийска църква „е особена радост да посрещнем в крайдунавската ни столица и представителите на Вселенската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Румънската патриаршия, архиереи от Украйна и България, както и множество приятели от всички предели на Родината ни, дошли да уважат този празник и да засвидетелстват своето уважение и обич към мое смирение. Благодаря на всички от сърце!“.

За спомен от събитието всички присъстващи получиха от владиката подаръци, между които и юбилейно издание, посветено на църковното служение на Русенския митрополит Наум.

Снимки: Двери и Атанас Димитров

Гостите архиереи след празничната св. Литургия пред катедралния храм „Света Троица“ в Русе:

44429807 1613128115455395 4874986634866589696 n


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uupry 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.