Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (50 Votes)

img 0509 20180423 1970546586Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи на 23 април св. Литургия в ротондата „Св. Георги“ в столицата по случай празника на раннохристиянския мъченик и чудотворец. Той направи това с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, в съслужение с духовенството от историческия храм. В словото си след службата еп. Поликарп призова да имаме по примера на светеца „силна вяра, силна надежда и любов помежду ни, за да познае светът, че сме Христови, а не служим някому другиму…“.

В българското църковно календарче паметта на св. Георги е отбелязана на 6 май, както се празнува в църквите, следващи т. нар. „стар стил“. В народните традиции 6 май е денят, в който се организират гергьовденските празненства и се извършват ритуали, свързани с началото на земеделските дейности. Държавата отбелязва празника и като Ден на храбростта. Подобно раздвоение има и при честването на паметта на св. братя Кирил и Методий, която се отбелязва на 11 май, но държавните чествания отбелязват утвърдилия се 24 май като Ден на славянската писменост.

Всъщност празникът на св. Георги е подвижен, т. е. може да се отбелязва на различни дати. В църковния синаксар празникът е поставен на 23 април, когато през 303 г. св. Георги загива мъченически в Никомидия. Много бързо той става изключително популярен и на неговия празник Църквата посвещава един литургичен богослужебен цикъл, започващ на 20 април и завършващ на 24 април. Песнопенията имат ликуващ, възкресен характер. Затова, когато 23 април се падне в периода на Великия пост, обикновено през Страстната седмица, празникът се отбелязва в първия понеделник след Великден, т. е. на Светли понеделник. Подобно съвпадане на празника на св. Георги с великопостния период е изключително рядко в църквите, следващи стария стил в богослужението си и затова при тях (в Русия и Сърбия, например) празникът на св. Георги е неподвижен, винаги на 6 май.

Българската практика в момента не следва нито една от двете традиции, които съответстват на църковния синаксар, а в църковното календарче денят на мъченическата смърт на светеца, 23 април, дори не е отбелязан като празничен.

Снимка: Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxuaa 

Разпространяване на статията: