Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
На 21 май в Националния църковен историко-археологически музей на Св. Синод беше открита изложбата „Дяконът”, посветена на 135-годишнината от обесването на Васил Левски.

Изложбата дава възможност на обикновените българи да се докоснат до личността на йеродякон Игнатий чрез негови лични вещи и документи. За първи път се показват дяконските одежди на Апостола, с които той е участвал в богослуженията. Одеждите се съхраняват в Сопотския манастир „Св. Спас”, в който Васил Кунчев приема монашество с името Игнатий.

Изложбата беше открита от директора на  Националния църковен историко-археологически музей Николай Хаджиев. Във въведителните си думи той наблегна на факта, че Васил Левски е бил клирик на Българската църква и винаги се е съзнавал като духовник.

Откриване на изложбатаПрисъстваха представители на съорганизаторите на събитието: Елинка Бояджиева от Софийски комитет „Васил Левски”, Красимира Милчева от Софийския държавен архив, проф. Дойно Дойнов и др.

Въпреки че музеят, в който се организира изложбата, е на Св. Синод на БПЦ, клирът нямаше свой представител на откриването. Г-н Николай Хаджиев благодари за финансовата подкрепа на столичните храмове: „Св. Неделя”, „Св. София”, „Св. Климент Охридски”, „Св. Георги” в кв. Дървеница, „Св. Кирил и Методий”, „Св. Седмочисленици”, „Св. Петка” - стара.

Дяконските одеждиВ словата си при откриването организаторите отново подчертаваха, че акцентът в изложбата е върху Васил Левски духовника.

Сред гостите бяха бившият премиер на България Димитър Попов, който е и един от организаторите на Общобългарскиа комитет „Васил Левски”, доц. д-р Христо Темелски, директор на Църковния интститут към Св. Синод, преподаватели от Богословския факултет в София, общественици и граждани.

Витрината с тефтерчето и кичур от косите на Левски Освен дяконските одежди на Васил Левски посетителите могат да видят кичур от косата на йеродякона, тефтерчето му и др. експонати, свързани с живота на революционера.

 Г-н Хаджиев отбеляза, че откриването на изложбата е било планирано за февруари, но не е могло да се осъществи тъй като Пловдивска митрополия не е давала разрешение дяконските одежди на Васил Левски да напускат Сопотския манастир.

До 20 юни ще продължи изложбата в Националния църковен историко-археологически музей. Той се намира в сградата на Богословския факултет в София на пл. „Св. Неделя” № 19.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k6rx 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата