Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
Народната библиотека „Св. Кирил и Методий” предостави възможността на студенти богослови да се запознаят отблизо с ръкописни и старопечатни литургични книги, които се пазят в нейните хранилища. Това стана днес на семинар, организиран по инициатива на гл. ас. д-р дякон Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет.

В читалнята на старопечатния отдел студентите от ІV курс, водени от д-р дякон Иванов, се срещнаха и разговаряха със специалисти от Народната библиотека. 

Ст. н.с ІІ ст. Албена Узунова, от отдел "Ръкописи и старопечатни книги" представи най-древните литургични ръкописи от сбирката на Народната библиотека като Енинския апостол, Попдобрейшово Четироевангелие, Аргировия триод, Рилско евангелие.

Студентите се запознаха с видовете ръкописни и печатни книги, с историята и използването на пергамента и хартията като основни материали за написването на литургичните книги.

Д-р Анка Стоилова от отдел "Ориенталски сбирки" представи арабска християнска ръкописна и старопечатна богослужебна литература като напр. Давидов псалтир на арабски, Псалтир, билингва (арабски и латински), от 1614 г.;

Г-жа Боряна Минчева от отдел "Ръкописи и старопечатни книги" представи историята на книгопечатането и запозна с предпечатните първопечатни (инкунабули) книги като Цетинския псалтир, Псалтир от 1566, Часословец от 1566 г. и др.

Дякон д-р Иван Иванов бе посветил семинара на честванията, свързани със светлата просветителска памет на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Студентите богослови имаха възможност да се запознаят с древните писмени свидетелства на християнското (българското, славянско и арабско) наследство в периода от 11  до 17 век.  Те се докоснаха до автеничните ръкописи, които изучават в учебната си програма.

Псалтирът на арабски:


Гл. ас. Иван Иванов:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338ru 

Разпространяване на статията: