Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_12.jpgЛовчанският митрополит Гавриил освети новопостроения паметник на Екзар Йосиф I в Ловеч в днешния неделен ден. 6-метровият мемориал на един от най-значимите деятели на родното православие е първият у нас. Негов автор е скулпторът Сейфетин Шекеров – Сефо от Сливен, а спомоществувател - шефът на "Литекс комерс" АД Гриша Ганчев.
 
Преди освещаването дядо Гавриил поздрави ловчанлии с празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Пред близо 2 хиляди души той разказа следното: "Вчерашния ден изпитвах чувството на отговорност, как и какво, та макар и накратко, да кажа днес тук пред всички вас, та словото ми да бъде достойно за вашето любомъдрие.

11.JPGНо ето, по време на вечерната служба в храма ме осени спасителната мисъл: слушайки богомъдрите стихири, възпяващи делото и живота на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, в по-голяма си част сътворени от техния ученик свети Климент Охридски, който вещаел не с думи, научени от човешка мъдрост, а с думи, научени от Духа Светаго, "..с думи на дух и сила". Реших да преведа от старобългарски няколко стихири, за да се насладим на това ангелско славословие. Съжалявам, че от докосването до текста с моя скромен превод, съм умалил величието на казаното.
Стихири:

1. С какви похвални венци да увенчаем богомъдрите учители, които всегласно проповядваха единосъщната Троица и с Евангелска светлина просветиха славянските народи, седящи в тъмнината на незнанието, и ги привързаха като дива маслина към благоплодния корен на Православието и ни даруваха от Христос Бог велика милост.
2. С какви прекрасни думи да възвеличим богомъдрите учители: обикналият пустинята Методий, заради Христос възприел бедността, и в пустинното безмълвие обогатил се с духовни плодове, и сладкодумния Кирил, търсейки любомъдрието, намерил висшата премъдрост, чрез които Христос Бог ни е дарил великата Си милост? 
3. С какви духовни песни да възвеличим богомъдрите учители, заради спасението на славянските народи, понесли апостолски трудове, просвещавайки ги със светлината на богопознанието, отворила ни затворената към него врата с изнамирането на славянските букви, в която влизайки, разбираме божествената мъдрост на Евангелието и приемаме от Христос Бог велика милост.

Радвай се, двоица свещена, озарила ни със светлината на богопознанието, – Кириле, който си извор на духовна мъдрост, напоил си изнемогващите от жажда славянски народи, и ти, Методий, на молитвата жилище пречестно, който с търпението на труженика-земеделец си израстил семето на благовестието – вие, които предстоите в слава пред Христос, молете се усърдно, та заедно с вас да Го величаем и възхваляваме през всички векове!"

По-късно Ловчанският митрополит Гавриил, президентът Георги Първанов и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев откриха паметника. Близо час по-рано в ловешкото с. Малиново държавният глава откри и паметник на общо 57 християни и мюсюлмани, загинали във войните за отечеството през 20 в.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338h8 

Разпространяване на статията: