Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Манастирът „Св. Георги” край град Хадижимово отбеляза днес празника на своя небесен покровител с особена тържественост.

Традиционно светецът събира хиляди хора от околните селища и от по-далече. Сред тях обичайна гледка и са поклонници-българомохамедани, които тачат св. Георги. Те идват заедно с българите християни и пренощуват в манастира, като помагат в обслужването на хилядите гости. Много от поклонниците прекарват нощта в храма или по чардаците на открито, защото няма място за всички в стаите за гости.

 

Особена тържественост на днешния празник предаде присъствието, освен на местния архиерей Неврокопския митрополит Натанаил, още  и на митрополита на Неа Смирни (квартал на Атина) Симеон и на игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий.

"Навсякъде, във всеки манастир или храм днес се отбелязва тържествено паметта на свети Георги", каза Неврокопският митрополит Натанаил. “Хората са дошли с надежда, да почетат светеца, да се помолят, покланят се пред Единния Бог Господ да ги дарува на земята. Като почитаме светиите, ние подражаваме на живота им. Християнството е отдаване, а не взимане”, каза Неврокопският митрополит. Според него липсата на монаси е причината Зографският манастир да остане единствената българска света обител на Света гора. Има и български скитове, но този манастир е единствен, обясни митрополит Натанаил. “Всеки православен народ би желал да има светиня в Атон, т. е. да гори постоянно кандилото за този народ, откъдето са монасите”, допълни той.

Освен един автобус поклонници от Неа Смирни в манастира бяха дошли и десетки поклонници от гръцки селища на юг от границата.  Отвореният преди две години граничен пункт недалеч от Хаджидимиво помага да се възроди старата традиция населението от целия Драмски регион да идва на поклонение в манастира „Св. Георги”.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33846 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]