Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
В плачевно състояние ще посрещне и тази година Великден църквата "Света Петка" в Русе. Православният храм може да рухне всеки момент, защото бавно, но сигурно пълзи по ската към близкото дере. Ако не се вземат спешни мерки, ще се срути напълно, заяви председателят на църковното настоятелство отец Игнатий пред БНТ.

Храмът "Света Петка" е построен през 1944 г. и е първият сполучлив опит за пресъздаването на средновековната Кръгла или Златна църква на цар Симеон Велики в старата българска столица Преслав. Архитектурният шедьовър обаче се оказва, че не е стъпил на най-подходящата почва. Градежът е върху ров, насипан с отпадъци от разрушената наблизо крепостна стена. Храмът е успял да се запази близо 30 години, но след разбиването на тротоара при всеки дъжд светата обител се пълни с вода, разместват се земните пластове и засега църквата се е придвижила напред с 2 сантиметра.

"Достатъчно е да се измести още 5-6 см надолу по ската и църквата ще се раздели, ще се разцепи, защото някои части от нея стоят на едно място, други се придвижват. Земният пласт пък натиска оградата. Тя е легнала и се е пречупила", казва отец Игнатий. Унищожени са част от иконите, рисувани от Николай Кожухаров и учениците му. Евангелските сцени са олющени, огромни пукнатини зеят по изписаните стени, върху които е пресъздадена българската църковна история. Ремонтът на храма ще струва около 200 000 лева. Отец Игнатий се надява на местния бизнес и на хора с щедри сърца да помогнат за реконструирането на "Св. Петка".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3386w 

Разпространяване на статията: