Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
Днес Св. Синод на БПЦ в пълен състав и под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Максим е извършил наречението на архимандрит Даниил за епископ. Той ще носи титлата "Драговитийски". Новият епископ е клирик на Неврокопска епрахия и израства духовно под грижите на митрополит Натанаил.

Утре в 9,30 ч. Негово Светейшество патриархът и синодалните архиереи ще отслужат св. Литургия в катедралата "Св. Александър Невски", по време на която ще бъде извършена епископската  хиротония на архимандрит Даниил.

След ръкоположението Драговитийският епископ Даниил ще продължи служението си като викарий на Неврокопския митрополит Натанаил.

В историята на Българската православна църква през миналия век титлата Драговитийски епископ са носили епископ Йосиф, който от януари 1913 г. оглавява проповедническата мисия в Гюмюрджина; епископ Павел, впоследствие Старозагорски митрополит; епископ Харитон, ректор на Софийската духовна семинария и управляващ от 1941 до 1944 г. Охридската и Битолската епархия; епископ Йоан, предишният игумен на Рилския манастир.

Соб. инф. и Агенция "Фокус"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336qh 

Разпространяване на статията: