Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
На 14 октомври Знеполският епископ Йоан, софийски викарий, освети възстаножената църква “Света Петка” в село Белчин, Самоковско. С изпълнение на оркестър “100 каба гайди” беше открито после тържеството за освещаването на реставрирания средновековен храм. Сред официалните гости на тържеството присъстваха президентът Георги Първанов, епископ Йоан, ктиторите от Фондация “Възраждане на Белчин”, министрите Асен Гагаузов и Джевдет Чакъров, проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, и др.

По думите на президента Георги Първанов това събитие е значимо не само като признание, но то е и събитие, което трасира бъдещето на Белчин и цялата община. “Не е случаен фактът, че църквата е изградена върху основите на храм, което е доказателство за приемствеността на идеята за единната и могъща българска държава”, заяви Първанов. Той подчерта значимостта на направеното от фондацията и определи тяхното дело като “родолюбиво”, което далеч надхвърля рамките на тесния патриотизъм. Според президента Първанов село Белчин и околните села могат да се превърнат в голям екологичен и културен център с активната подкрепа на централната и местната власт.

Село Белчин и храмът "Света Петка"

Село Белчин съществува от периода на Второто Българско царство. Някои изследователи го отнасят към дълбока древност – основано още от римляните. Някога то е носило името Цари Мали Град. Във всички случаи става дума за селище с хилядолетна история, свързано с околните села както с поминъка си, така и с общите си традиции и култура. Храмът “Света Петка” е разположен на хълма Св. Спас над селото. Той е претърпял няколко етапа на изграждане и реконсктрукции. В този си вид е построен през ХVII век върху основи на друг храм от XIII-XIV век. По-късно претърпява неизвестен все още катаклизъм. През Възраждането е разширен молитвеният салон в днешните размери, но вече каменният свод е заменен с дървен. 

Църквата има голяма художествена стойност. Една от най-ценните икони - “Св. Богородица и Младенеца”, която е експонирана в Криптата, както и част от останалите икони, са изписани през 1653 г. Това са редки художествени образци, създадени преди разцвета на Възраждането. По думите на проф. Валентин Ангелов дърворезбите в храма “Света Петка” в с. Белчин са сред най-значимите паметници на монументалната дърворезба в България в периода между ХІV век и началото на XX век.

Състоянието на храм “Света Петка” през последното десетилетие на миналия век води до рухването на покрива, част от стените и до силното увреждане на църковния инвентар. Тъй като храмът е обявен за национален паметник на художествената култура първа категория, неговото възраждане е от голямо значение за културата и развитието на региона и страната. Това е и причината по инициатива на фондация “Възраждане на Белчин” и с подкрепата на ктиторите да започне работа по цялостната реставрация на храм “Света Петка”, като целта е максимално да се запази първообразът и останките от оригинала.

Текат последните дни на усилена реставрационна и строителна дейност за завършване на храма, както и пространството около него. В проучването, проектирането и изпълнението на комплекса се включиха професори, изследователи, изкуствоведи, музейни работници, както и специалисти архитекти, художници, реставратори, археолози, етнолози, строители и други. Проектът е съгласуван с Националния институт за паметници на културата и Епархийското ръководство на Софийската митрополия. Амбицията на всички участници в инициативата е да се обособи един религиозно-културен център в Община Самоков, като се създадат условия археолозите, изкуствоведите и други учени да продължат своята изследователска дейност. За тази цел се проектира и етнографска музейна къща, филиал на Музея в гр. Самоков, чието изграждане в непосредствена близост до храм “Света Петка” беше спонсорирано от Главболгарстрой.

Районът на с. Белчин-Белчин Бани се превръща в основа за развитие на съвременен културно-исторически, балнеологичен и екотуризъм на европейско равнище. Предстои реализацията на проекти за възстановяването и изграждането на други паметници на културата, обособяването на екопътеки, развитието на модерни СПА комплекси и балнеологични центрове, организиране на местни празници и възраждането на местните традиции и др.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3a6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]