Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Вчера Св. Синод на БПЦ е приел по тяхно искане проф. Г. Бакалов, председател на Обществения консултативен съвет по въпросите за изучаване на религия в училище и доц. Д. Попмаринов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Това съобщиха за „Двери” от канцеларията на Св. Синод.  Те са представили концепцията и съдържанието на учебния материал на предмета „Религия”, изготвени от Обществения комитет. Архиереите ще се запознаят с представената концепция и на редовната си зимна сесия (след средата на ноември) ще излязат със становище.

Както вече писа „Двери” вчера Св. Синод е одобрил друга концепция за религиозно образование, изготвена от Варненска и Великопреславска епархия. Тя ще бъде публикувана в извънреден брой на „Църковен вестник”. Синодалните архиереи са връчили на проф. Бакалов копие на одобрената от тях концепция.

Концепцията на Общественият съвет трябва да бъде внесена в Министерството на образованието и науката през декември, за да може през есента на 2008 г. предметът „Религия” да бъде въведен като задължителен в българското училище. Концепцията на проф. Бакалов предвижда религия да се изучава като задължителен предмет от учениците от 1 до 7 клас (1 час седмично) и за учениците от 8 до 12 кл. като СИП и ЗИП (2 часа седмично).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k66w 

Разпространяване на статията: