Мобилно меню

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (16 Votes)
Добридолски манастирПрез следващия месец в Добридолския манастир „Св. Троица” (Видинска епархия) щял да  бъде създаден културно-просветен център. Това съобщи за „Двери” игуменът на манастира йеромонах Харалампий. Дейността на центъра ще е насочена към организиране на семинари за квалификация и преквалификация на учители, за обмяна на опит, създаване на условия за изследователска дейност, както и отпечатване на книги.

Добридолският манастир разполагал с подходяща база, която да осигури нормалното провеждане на семинари и квалификационни курсове като лекционни зали, трапезария, жилищни сгради.Йеромонах Харалампий беше назначен за игумен на св. обител преди три месеца. За това време е ремонтиран пътя до манастира, покрива на жилищната сграда. В момента се извършва ремонт на храма и трапезарията. Уреден е вече архондарик (приемна) за посрещане на гости.

В св. обител се подвизавали трима монаси и четирима послушника. Въпреки сериозния ремонт на храма богослужебният живот в манастира не е прекъсвал. Сега братята служели в параклиса „Св. Козма и Дамян”. Постепенно се възстановявал и потокът от поклонници към св. обител, която в миналото беше една от най-известните в епархията. Само за последните три месеца в манастира св. Кръщение приели 60 човека. Сред тях били и няколко деца от дома за сираци в Лом. Игуменът и братята обгрижвали духовно и близкото село Добри дол, както и дома за стари хора в него. Когато имали възможност, те доставяли за обитателите на старческия дом храна и духовна подкрепа.

През последните няколко години Видинският митрополит Дометиан назначи няколко млади духовници за игумени в манастирите на епа! рхията. Благодарение на техните сили и желание за работа монашеският ж ивот в тези почти изоставени обители беше възстановен. Игумените на Клисурския, Раковишкия и Добридолския манастир сега са и основните помощници на митрополит Дометиан в нелекото му служение.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3ak 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]