Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
parakl_stana.jpgВ събота в присъствието на кмета на Троян инж. Дилян Енкин беше осветен и открит новопостроеният параклис "Света Богородица - Живоносен източник" в махала Баба Стана над троянското с. Орешак. Градоначалникът-социалист дари храма с икона на св. Иван Рилски, нарисувана от троянската зографка Борислава Кацарова. "Откриваме този толкова очакван от моите съграждани параклис точно на празника на свети Иван Рилски и затова от името на общината дарявам икона на най-тачения български светия", каза той.

Лично Ловчанският владика Гавриил освети православното светилище, чието име е взаимствано от икона на иконописец ни класик Захари Зограф. На църковната служба беше и спомоществувателят на богоугодния градеж и лондонски адвокат Джон Бризби, негови английски гости и местни балканджии. Накрая празникът завърши с курбан и хоро.

До изграждането този параклик се стигна, след като община Троян дари терен на Ловчанската митрополия, Джон Бризби, чийто корен по майчина линия е от махала Баба Стана, осигури парите, а Мирослав Вълев от Троян го изографиса.

Бел. ред.: Запознати с местните църковни дела напомниха на редакцията на Двери.бг, че троянският кмет от години враждува с и. д. игумена на Троянския манастир Мелнишки еп. Генадий, който полага неимоверни усилия да възвърне заграбената в комунистическо време недвижима и движима собственост на обителта. А кметът не бил съгласен да се връща всичко.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc69 

Разпространяване на статията: